Detta påverkar din inomhusmiljö

 

 
Luftföroreningar
Luften inomhus kommer från luften utomhus med allt vad det innebär av föroreningar. Genom ett tilluftssystem kan luften renas i filter och värmas, och i vissa fall kylas eller befuktas. Människor, husdjur, byggnadmaterial, möbler med mera kan bidra till att förorena inneluften. Om det är tillräckligt fuktigt kan dessutom till exempel dammkvalster eller mögel ge ohälsosamma tillskott.


Lukt
Vanliga källor till lukt inomhus är människor, rökning, husdjur, byggmaterial, rengöringsmedel, parfymer, mögel och andra mikroorganismer samt golvbrunnar.

Radon
Närmare 500 000 bostäder i Sverige har förhöjda radonhalter. Det förekommer även i arbetslokaler. Läs mer om radon på sidan 14.

Temperatur
Det termiska inneklimatet (lufttemperatur, omgivande ytors temperatur, lufthastighet och luftfuktighet) är kanske den faktor som människor reagerar först på inomhus. Känns det för dragit, kallt eller varmt känner vi oss illa till mods.

Luftfuktighet
Det kan vara skadligt med för hög fuktighet i inneluften. Bland annat medför det att dammkvalster och mikroorganismer kan växa. God ventilation är en förutsättning för att undvika för hög luftfuktighet. Den viktigaste fuktkällan inomhus är männi-skan som vid låg aktivitet avger cirka 40 gram vattenånga i timmen.

Många klagar på "torr luft" på arbetsplatser. Ofta beror det inte på att luften är fysikaliskt torr, snarare på att den är förorenad eller för varm.

Elektriska och magnetiska fält
Det finns misstankar om att elektromagnetiska fält kan öka risken för cancer och elkänslighet.

Ljud
Det vanligaste klagomålet på innemiljön bland dem som bor i flerbostadshus är ljudstörningar. I större städer är trafikbuller en källa till problem för många människor. Buller kan leda till koncentrationssvårigheter och i daghem och skolor till att prestationsförmåga och inlärning försämras.

Ljus
Av felaktigt utformad belysning kan man bli trött i ögonen, få huvudvärk, spänningar i nacke och rygg och det kan öka risken för olycksfall. Flimmer från lysrör kan ge stressreaktioner och orsaka trötthet. En väl utformad belysning ger rummet ett varmt och vänligt intryck, medan olämplig belysning kan kännas kall och obehaglig.

Aktiviteter
Tobaksrökning, husdjur, matlagning, damm- sugning, hobbyverksamhet och laserskrivare är några av de viktigaste källorna till luftföroreningar. Städning av de invändiga ytorna har också stor betydelse för luftens kvalitet i en byggnad.

Byggmaterial
Utvecklingen har gått snabbt när det gäller byggteknik, byggmaterial, installations- och energiteknik. Det har gått mot ett mer industrialiserat "året-runt-byggande" med nya tekniker och en stor mängd nya, ofta syntetiska material.

Ventilation
Med ventilation menas utbyte av förorenad luft mot "frisk" luft utifrån. Ventilationen i många bostäder är för låg, vilket bland annat medför risk för tillväxt av dammkvalster i mer än halva bostadsbeståndet. Dålig ventilation kan också medföra fuktproblem och höga radonhalter.

Källa: Inneboken, utgiven av Svensk Byggtjänst, Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland