Var hyr man bra miljö?

 

 
Hur kan den som hyr sin bostad påverka miljön? Och var finns hyresvärdarna i miljöarbetet? För att ta reda på det skickade Gröna Draken och Hyresgästföreningen i Västmanland en enkät till ett 20-tal bostadsföretag i Västmanland. Femton av dem svarade.

 

Pär Anders Fahlén är miljöansvarig vid Hyresgästföreningen i Västmanland. Han tycker att det finns en osäkerhet inför miljöfrågorna hos många bostadsföretag.


Pär Anders Fahlén vid Hyresgästföreningen vill att hyresvärdarna satsar mer på miljöfrågorna.

– Det är förvånande att inte fler hyresvärdar tar tag i miljöfrågorna och söker mer aktivt samarbete med hyresgästerna och deras organisation, säger han.

Enkäten visar på en lite avvaktande hållning hos flera företag, fortsätter Pär Anders Fahlén. Men samtidigt betonar han att det inte finns någon hyresvärd som säger sig strunta i miljön.

– Från Hyresgästföreningens sida kräver vi sänkta hyror samtidigt som vi vill att alla ska ha en sund bostad, säger Pär Anders Fahlén.

– En del företag tror att det kostar en massa pengar att satsa på miljöfrågor. Men vi menar att det är tvärtom. Att kostnaderna faktiskt kan minska genom framsynta miljösatsningar. Dessutom är friska lägenheter en konkurrensfaktor. Nog så viktigt idag när många dras med tomma lägenheter.

Stora skillnader mellan hyresvärdarna

Enkäten visar att det finns stora skillnader i miljöarbetet. Några har kommit långt, andra har knappt börjat.

– Hur miljön i bostadsområdena ska se ut beror till stor del på hyresgästerna själva, säger Pär Anders Fahlén. Aktiva hyresgäster sätter press på hyresvärdarna. Det finns miljöfrågor som angår alla och där var och en kan göra en insats för miljön. Sopsortering är ett sådant exempel.

Hyresgästföreningen fortsätter att arbeta aktivt för en sund bostad åt alla. Den 16 juni arrangeras ett seminarium om inomhusmiljön i samarbete med Förbundet Agenda 21 i Västmanland. Och under Envisions i september anordnas ett seminarium om källsortering.

Inte bäst – men på god väg

Kristiina Vallius är miljösamordnare vid Mimer och en av dem som svarat på enkäten. Hon gav det egna bostadsföretaget högsta betyg i miljöarbete och tycker att miljöfrågorna har fått en framskjuten plats.

– Vi är inte bäst i Sverige, men vi jobbar på med miljöfrågorna, säger hon. Jag tycker att vi har kommit en bra bit på väg.

Under utbildningen till miljösamordnare gjorde hon en nulägesanalys av miljön hos Mimer. Den var så övertygande att hon fick jobb som miljösamordnare. Det var för två och ett halvt år sedan och hon har sett engagemanget för miljöfrågor växa och omfatta allt fler inom företaget.

Inom Mimer pågår arbetet med miljöcertifiering enligt ISO 14001.

– Där är vi mitt inne i en process, säger Kristiina Vallius. De närmaste målen hand- lar om minskad energiförbrukning, ökad sopsortering och inventering av kemikalie-avfall.

Dessutom pågår arbetet med kvalitetsgaranti av Mimers fastigheter. Kretsloppstänkande är en av grundprinciperna och både miljö- och säkerhetsfrågor ingår.

– Information till hyresgästerna är en viktig bit, säger Kristiina Vallius. Och jag är övertygad om att intresset för en bra miljö kommer att växa i bostadsområdena. Redan idag hör en hel del av sig med frågor och synpunkter.

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland