Detektivarbete att hitta farliga ämnen vid rivning

 

 
Kvicksilver, PCB, asbest, bly, kadmium…
En mängd olika farliga
ämnen kan gömma sig i ett vanligt hus. Inför en rivning krävs ett riktigt detektivarbete för att hitta dessa ämnen, så att de inte sprids i naturen.

Håkan Johnson, som arbetar vid Vafab, utför miljöbesiktningar inför rivningar. Innan en byggnad rivs ska det skrivas en rivningsplan. I det arbetet ingår att göra en miljöbesiktning för att se vilka hälso- eller miljöskadliga ämnen som finns i byggnaden och vad som kan återanvändas eller återvinnas.
Håkan Johnson på Vafab besiktar hus innan de ska rivas och gör upp en plan för vad som kan återanvändas eller återvinnas och hur farliga ämnen ska tas om hand.

– Vilka farliga ämnen man kan förvänta sig att hitta, beror på vilken typ av fastighet det är. Är den byggd i block är det till exempel ganska troligt att man hittar fogmassor som innehåller PCB.

Åldern på huset är också av stor betydelse. Hus byggda fram till i början av 70-talet innehåller mer farliga ämnen. Därefter förbjöds många ämnen, eller slutade användas. De flesta hus som rivs i dag är förstås byggda tidigare än så.

– Men om ett par decennier kanske vi upptäcker att några av de material vi använder i dag också är farliga, säger Håkan.

PCB sprider ut sig
PCB i fogmassor har blivit ett stort bekymmer. Byggelement och fasadplattor på hus fram till början av 1970-talet är ofta sammanfogade med PCB-haltig fogmassa.

PCB är ett ämne som är svårnedbrytbart. Det kan lagras i djur och människor och bland annat ge genetiska skador. Skälet till att PCB användes, innan man insåg farorna, var att ämnet gjorde fogmassorna lätthanterliga och tåliga. Mycket resurser läggs nu ner på att byta ut fogmassorna.

Ett problem är dock att PCB under årens lopp har vandrat från fogmassan in i betongen. Och när massan bytts ut vandrar giftet tillbaka igen…
Vid en miljöbesiktning tas prover av fogmassan.

– Men det gäller att vara uppmärksam, eftersom det kan vara olika typer av fogmassa i olika delar av byggnaden, påpekar Håkan.

40-tals hus med kvicksilver
Kvicksilver kan också finnas i stora mängder. Ett vanligt hyreshus från 40-talet kan mycket väl gömma ett kilo kvicksilver.

Tvättmaskiner, belysning, termometrar i pannrum och i lägenheter, ringklockor, termostater, takfläktar med mera, kan innehålla kvicksilver. Sammantaget kan det bli stora mängder av detta ämne, som är ett av våra allra farligaste miljögifter.

Håkan Johnson har även varit arbetsledare för ett kvicksilverinsamlingsprojekt i Västmanland. Ett antal kvicksilverspanare har gratis inventerat olika typer av fastigheter - industrier, kontor, bostäder, sjukhus och så vidare. Projektgruppen har samlat in eller märkt upp ungefär 670 kilo kvicksilver.

– Vi blev överraskade över att det fanns så mycket kvicksilver. Vi upptäckte nya typer av föremål som innehöll kvicksilver varje vecka.

Asbest, kadmium och freon m m
Andra farliga ämnen man kan hitta är till exempel:

Asbest i eternitplattor och rörisoleringar. Kadmium i batterier, exempelvis i reservkraften till en telefonväxel. Freon i kylskåp eller klimatanläggningar. Arsenik i tryckimpregnerat trä. PCB i lysrörskondensatorer. Bly i gamla elkablar.

Att gå igenom en medelstor fastighet och göra en miljöbesiktning tar ungefär en halv dag.

– Men man kan behöva komma tillbaka och kolla upp vissa saker en andra gång, säger Håkan Johnson.

Det är lätt att förbise någonting. Varje enskild lägenhet i ett hyreshus behöver kontrolleras, eftersom hyresgästerna kan ha gjort egna ändringar som har tillfört farliga ämnen. Hyresgästen har kanske limmat fast en heltäckningsmatta med lim som innehåller asbest eller satt upp kakel i badrummet med fogmassa som innehåller asbest.

Text: Sofia Güll
Foto: Marita Gustavsson

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland