Tiden räckte inte till för allt Anne-Marie Andersson ville göra. Hon upplevde att hon inte hade balans i tillvaron. När hon fick erbjudande om att delta i studiecirkeln
Tidsverkstaden, förändrades hennes liv avsevärt.

Vi har stämt träff på Kungsörs konditori, ett litet trevligt ställe där tiden så lämpligt tycks ha stannat för omkring 50 år sedan. Beige galonklädda soffor, nötbruna bord på stålben och i ett hörn står en gammal Rock-Ola och minner om forna dagar. Och här finns ingen klocka.
   Själv ger Anne-Marie Andersson ett lågmält och stillsamt intryck. Någon stress går inte att urskilja hos henne.
   Anne-Marie är folkhögskolelärare och arbetade för ett par år sedan på Komvux i Eskilstuna, där hon undervisade i psykologi och socialkunskap.
   Hela hennes liv tycktes gå ut på att arbeta. Tidigt på helgmorgnarna gick hon upp för att hinna rätta prov och förbereda lektioner. Tankarna släppte hon aldrig helt från skolan.
   – Jag kände att jag inte alls hade balans i livet, men jag visste inte vad jag skulle göra åt det, berättar hon.

Ville göra saker sakta
Anne-Marie trivdes bra på Komvux och mådde inte dåligt, men hon upplevde att hon inte hade någon egen tid.
   – Jag gick från det ena till det andra hela tiden. Jag saknade möjligheten att göra saker sakta – i lugn och ro. Jag ville också få mer tid för familj och vänner, säger hon.
   Då fick Anne-Marie erbjudande om att delta i Tidsverkstaden, en cirkel i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Den gick ut på att lära sig att tänka på ett nytt sätt och göra något åt sin livssituation.
   Under tio träffar arbetade deltagarna med tiden ur olika perspektiv. Tidsanvändning, viktigt i vardagen, pengar och konsumtion, relationer samt framgång och framtid är några exempel.
   – Metoden bygger på att alla får lika mycket tid och får prata ostört. Ingen avbryter, alla har rätt att prata till punkt. På det sättet går man ner i varv, förklarar hon.
   Under varje träff hade de också tio minuter en kvart till egen reflektion.
   – Första gången tyckte jag att det var en väldigt lång tid till att bara sitta och tänka, säger Anne-Marie med ett skratt.

Bytte jobb
I arbetshäftet som hör till cirkeln lyder en av rubrikerna: ”Driva med vinden eller styra själv?” Anne-Marie hävdar bestämt att det går att styra sitt eget liv.
   – Under den första träffen fick vi göra en tidsanalys. När jag såg hur mycket tid jag ägnade åt lönearbete – ungefär 55 timmar i veckan – bestämde jag mig för att byta arbetsplats, berättar hon.
   Så när hon fick erbjudandet om arbetet hon har i dag, tvekade hon aldrig att ta det.
   – Hade jag inte gått cirkeln hade jag kanske inte sett möjligheten så tydligt som jag gjorde, säger hon.

En livssituation som fungerar
Nu jobbar Anne-Marie inom det socialpedagogiska området med undervisning på grundläggande nivå. Många av hennes elever har dåliga studieerfarenheter sedan tidigare och det är något hon vill ändra på.
   Hon undervisar och stöttar också långtidsarbetslösa på Jobbverkstaden i Eskilstuna. Dessutom är hon aktiv fritidspolitiker i Kungsör.
   – Men nu har jag tjänstledigt en halvdag i veckan för att kunna ägna mig åt det politiska arbetet. Och det är något jag verkligen vill göra, säger hon.

Onödigt energiläckage
Anne-Marie har fortfarande ett högt tempo i livet, men menar själv att det är en stor skillnad mot tidigare.
   – Då levde jag med jobbet hela tiden, det gör jag inte längre. Jag har tränat mig själv att inte tänka en enda tanke på jobbet förrän jag går hemifrån på morgonen, berättar hon.
   Hon talar om hur lätt det är att läcka energi i onödan, om man inte sätter skarpa gränser för de olika delarna i livet.
   – Jag träffar många människor i mitt jobb. Ibland är det människor med problem av olika slag. Sådant kan det vara lätt att ta med sig hem. Men de tankarna får bara följa med på promenaden till tåget när jag ska hem, sedan blir jag privata Anne-Marie igen.

De tror på ett liv före döden

Föreningen Tidsverkstaden bildades år 2000 i Göteborg av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson.
   Syftet är att ”bidra till en hållbar samhällsutveckling och ökad livskvalitet”, genom att inspirera människor till att ta vara på sina liv och sin tid på ett sätt som gör att de känner sig levande och mår bra. Föreningen vänder sig både till privatpersoner och organisationer med bland annat studiecirklar, individuella samtal, temadagar, föreläsningar och seminarier.
   Du kan läsa mer på hemsidan: www.tidsverkstaden.se

Text och foto: Phebe Leyser


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland