Vi mår bäst i det goda landskapet

Nu är det bevisat, det som vi alla länge har vetat. Naturen har en stark läkande kraft. Forskare har visat att sjuka och stressade människor mår mycket bättre när de ser vackra naturbilder. En amerikansk professor har funnit att stressade personer snabbt lugnar ner sig när de ser grönskande vårbilder. Han har till exempel låtit maximalt uppstressade astronauter vila ögonen på vackra naturbilder på sina dataskärmar. Det tog bara några få minuter innan blodtrycket sjönk och halterna av stresshormon minskade.
   Även nyopererade patienter tillfrisknar snabbare om de får titta på vacker natur. Oavsett om det är ett fotografi på väggen eller ett landskap utanför sjukhusfönstret har det visat sig ha effekt. I den tid vi lever, där var sjunde svensk i arbetsför ålder är sjukskriven på grund av ohälsa, borde detta vara en tankeställare. Inte minst för sjukvården. Många människor skulle säkert må bättre av att doktorn ordinerade några timmars vistelse i ett grönskande landskap, istället för tre piller om dagen.

För någon vecka sen var vi ett antal personer som, tror jag mig våga påstå, fick uppleva vad det goda landskapet kan ge oss. Gröna Draken och Länsstyrelsen i Västmanland hade tillsammans bjudit in till en guidning i ett av länets vackra naturreservat.
   Vi trodde nog inte att det skulle komma så många, en lördagförmiddag i maj när många har mycket annat att stå i. Men när guidningen började var parkeringsplatsen överfull. Och de personer från hela länet som hade letat sig till ekhagarna i Skärets naturreservat fick lön för mödan. Under ett par timmar lotsade konstnären och naturvårdaren Pekka Hedin från Kungsör oss runt i det gamla kulturlandskapet. Här fanns plötsligt grönskan, blommorna och hela den känslomässiga stämning de vackra naturbilderna brukar förmedla. Fast på riktigt. Och dessutom kryddad med både dofter och ljud.
   Om ett par veckor bjuder vi på en ny utflykt, den här gången till Engsö naturreservat utanför Västerås (läs mer på sidan 8).

Naturen som läkande kraft är naturligtvis inget nytt påfund. Det är ingen tillfällighet att det tidigare vid de flesta sjukhus fanns en trädgård, och att den användes som behandlingsmetod redan för flera hundra år sedan. Men när de moderna medicinerna gjorde sitt intåg blev trädgårdarna inte lika intressanta längre. Vid Lantbruksuniversitetet Alnarp i Skåne har man dock skapat en ”terapiträdgård” dit människor kan bli remitterade. Det låter klokt.
   Det goda landskapet är förmodligen viktigare för vårt välbefinnande än vi kan föreställa oss. I det här numret av Gröna Draken ger vi några enkla odlingsråd som en hjälp att skaffa dig ett eget landskap. På mittuppslaget finns tips för alla, för blomfönstret, balkongen och villaträdgården.
   Slutligen har jag också ett tips till alla er som sysslar med stadsplanering, vägbyggen och annat som ofta innebär ingrepp i naturen: Tänk en extra tanke varje gång ni beslutar er för att fälla ett nytt träd. Åtminstone om det växer i det goda landskapet.

Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland