Krönika
Elisabeth Svedén
Projektledare för ”Stressad människa – stressad jord” och ordförande i Hallands Naturskyddsförening

En stressad människa stressar omvärlden
Människans beteende och agerande har stor inverkan på miljön. Vilka de ekologiska konsekvenserna blir, av exempelvis förbränning av fossila bränslen, utrotning av ett stort antal djur- och växtarter, skövlingen av regnskogar, förgiftning av vatten och land, vet vi egentligen inte idag. Forskning genomförs inom mängder av olika ämnesområden men eftersom naturen är oerhört komplex har vi svårt att få sammanhangen klarlagda. Alla de samband, den livets väv, som utgör hela vårt arv och det som lever och
existerar på vår planet är fortfarande till stora delar outforskade. Men en sak kan vi med säkerhet fastställa och det är att vi påverkar.

Mjukvaran
Vi blir också påverkade. Av händelser, av olika intryck vi får dagligen och av hur andra människor mår. Det formar i stort hur vi mår själva. Att sedan detta; hur vi mår själva, har stor betydelse för vårt beteende och agerande är väl belagt genom mängder av olika studier som behandlar män-niskans beteende.
   I dagens samhälle är tempot högt. Ord som stress och utbrändhet lig-ger i så gott som var mans mun. Människor som sjukskrivs på grund av utbrändhet ökar lavinartat. Förutom rent personliga tragedier och ekonomiska faktorer kan man fundera över om det får andra återverkningar på samhället?

Bryr du dig?
Enligt forskare fungerar vi människor så, att ju högre upp vi kommer på aktivitetsstegen desto mindre kontakt har vi med våra känslor. Vår empatiska förmåga blir lidande. Beakta sedan att allt engagemang är kopplat till känslan. Vi engagerar oss inte i något vi inte känner för.
   Redan här ringer varningsklockan. Vårt fungerande demokratiska samhälle bygger på ett engagemang hos medborgarna. Engagerade människor kan förändra världen! Hade inte gemene man genom sina val visat att man anser att vissa frågor är viktiga, hade heller inga förändringar skett. Detta är demokratins styrka – och svaghet.

Helheten
Att handla lokalt och tänka globalt har varit honnörsord när det gäller Agenda 21-verksamheten. Att handla lokalt kan för mig betyda att jag engagerar mig i att lyssna på mina medmänniskor när de söker mig.
    Det heligaste är det närmaste och när vi gör oss medvetna om att det vi gör i vårt dagliga liv verkligen betyder något, både för helheten och för oss själva, ja då är jag övertygad om att vi kommer att förhålla oss till själva livet på ett helt annat sätt än vi gör idag. Antingen vi vill eller inte så påverkar vi, det enda vi har att ta ställning till är: Hur vill jag påverka min omgivning på min resa genom livet?


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland