Gammal folie blir ny igen
Skultuna Folie tillverkar hushållsfolie av återvunnen aluminium. Det sparar 95 procent av energiåtgång och miljöpåverkan jämfört med traditionell tillverkning.

Varje år producerar det lilla familjeföretaget i Skultuna 2 700 mil folie, vilket motsvarar närmare 70 procent av all folie som tillverkas i Sverige. Det är mat-, frys-, ugns- och grillfolie. Sedan oktober förra året är deras matfolie helt framställd av återvunnen råvara.
   Ulf Larsson tog över folietillverkningen från SAPA 1999. Då hade han arbetat där som divisionschef sedan 1984.
   Redan innan han köpte loss tillverkningen hade han planer på att använda återvunnet aluminium som råvara. Det skulle göra Skultuna Folies eget varumärke unikt och göra att företagets produkter skiljde ut sig från andra folieprodukter.
   Nu är dessa planer delvis förverkligade, men Ulf Larsson planerar att övergå helt till återvunnet material i folieproduktionen.

Billigare för miljön
Att köpa återvunnen aluminium är drygt tio procent dyrare än traditionell råvara. Men i gengäld är energiåtgången bara fem procent. Och miljöhänsynen är ett starkt argument för företaget.
   Margaretha Larsson, hustru till Ulf Larsson, är företagets ekonom och miljöchef. Hon berättar att Skultuna Folie är miljöcertifierat enligt ISO 14001 och att personalen har fått utbildning.
   
– Det är bra med certifieringen, så att alla vet vad man ska tänka på, säger hon.
   Ulf Larsson säger sig se en tydlig förändring i köpbeteendet hos konsumenterna sedan den återvunna folien lanserades.
   – Vi har 40 procent av den svenska marknaden nu. Det är ett resultat av det lilla företagets dynamik och initiativförmåga, förklarar han.

Kan användas till mycket
Hushållsfolien är den renaste formen av aluminium. Den består till mer än 99 procent av aluminium. Vid omsmältning av aluminiumskrot kan det vara svårt att komma tillbaka till den ursprungliga renheten.
   – Här ser man att det är lönsamt att källsortera, säger Ulf Larsson. Man får tillbaka råvaran.
Medan ölburkar som källsorteras går tillbaka och enbart blir nya burkar, så kan annan aluminium återanvändas till produkter inom många områden, allt från förpackningar till fönsterbågar eller bilfälgar.
   Det viktiga är, att man är noga vid källsorteringen, så att det inte blandas in främmande ämnen i aluminiumet. Det sänker renheten och sådant aluminium-skrot använder man till produkter där aluminium bara är en beståndsdel i materialet, till exempel bilmotorer.

Visste du det här om aluminium

Aluminium finns naturligt i vår föda i exempelvis grönsaker och te. Varje dag får vi i oss cirka 12 mg.
   Åtta procent av jordens yta består av aluminium. Australien, Brasilien, Jamaica, Guinea och Surinam är stora producentländer.
   Hushållsfolie har funnits sedan 1960. Det är det enda helt täta materialet.
Ett 0,006 mm tunt skikt skyddar livsmedlet fullständigt mot ljus, luft, fukt, bakterier och främmande smakämnen.
   Ett kilo aluminium räcker till mer än 100 meter hushållsfolie eller 70 läskburkar.
   Aluminium används framför allt i bilar, förpackningar, elutrustning och byggvaror. Eftersom kvaliteten inte försämras vid återvinningsprocessen kan det återanvändas till nya produkter om och om igen.

Källa: www.metallkretsen.se

Text: Simeon Andersson
Foto: Kim Lill


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland