Borde inte björken adlas?

Gamla ädellövträd har något respektingivande över sig. En ek i 500-årsåldern känns trygg att vila ryggen mot när man ska njuta av naturen en varm sommardag. Förr tänkte man sig att det fanns goda naturandar i trädet, dessa såg till att hålla griniga oknytt borta från gården. Att många hus förr i tiden planterade ett ädellövträd som vårdträd på gårdsplanen berodde med andra ord inte bara på att det var vackert. Hade man turen att ha en ek på tomten kunde den även användas till annat än tjänstebostad. Grisarna åt ekollon och under kärva tider rostades ollonen och användes som kaffesurrogat.

Asken Yggdrasil
Andra vanliga vårdträd är ask, lönn och lind. Asken har en historia som inget annat träd kan mäta sig med. I den fornnordiska skriften Eddan, som skrevs av Snorre Sturlason på 1200-talet, kan man läsa om asken Yggdrasil. Trädet var evigt grönt och så stort att grenarna bildade världens tak och rötterna gick ända ner till de undre världarna där asarna och jättarna bodde. När man hör den berättelsen är det inte svårt att förstå att Asken, som symbol för världsträdet, var populär.
   Från köksfönstret ser jag ett par ståtliga lönnar. De har något nytt att berätta varje månad under sommar och höst. Det fantastiska lövverket av frodiga och djupgröna blad. Frökapslarna som alla barn (och modiga vuxna) bara måste prova att sätta fast på näsan. Till sist det färgsprakande slutet på sensommaren. Den fantastiska rödorange färg-en, som bladen får när första frosten kommer, beror på att det gröna klorofyllet dras tillbaka in i trädet. Kvar i bladen blir det röda färgämnet karotin (karotin finns även i till exempel morötter).
   Utanför vardagsrumsfönstret står en lind. Trädet känns vänligt på något sätt, kanske beror det på de hjärtformade bladen eller vetskapen om att blommorna luktar fantastiskt gott. Lindblommor både luktar och smakar gott, det tycker både jag och bina som brukar surra kring trädet. Jag surrar i och för sig inte så mycket, men hämtar några blomklasar då och då för att göra lindblomste.

Björken visar sommarens ankomst
Björk då? Kan man tänka sig en sommar utan björkar? Det blir svårt! Björken är en typisk indikatorväxt som avslöjar att det börjar bli sommar. När jag ringer till väninnan i Falun så frågar jag förstås hur det är med björkarna, har de slagit ut än? Har det blivit några musöron ännu, eller? Det skiljer ett par veckor mellan Falun och Västerås, det kan man inte påminna om för många gånger!

Nordiskt motiv
Även om björken inte är ädel, utan bara ett ”vanligt” träd, så är det nog det lövträd som är härdigast och därför finns i nästan hela Sverige. Även inom finkulturen, framför allt konsten, så syns björkar lite här och var som en garanti för att motivet är nordiskt. Det kanske är dags att adla björken och göra även den ädel!?

Foto: Kjell Gustavsson


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland