Kanotleder i Västmanland

Västmanland är rikt på sjöar och vattendrag. Var man än befinner sig i länet är det nära till åar, kanaler och sjöar. Som gjorda att sakta glida fram på i kanot eller kajak. Här finns möjlighet att paddla både för de som vill ta en kort tur med hyrd kanot eller för de som är vana vid längre strapatser.

I söder finns två av landets största insjöar. Mälaren med sin karaktär av både sjö och skärgård och Hjälmaren, som gjord för kanoting.
   Strömsholms kanal är annars länets populäraste kanotled. Varianten heter Hjälmare kanal, landets äldsta med sina drygt 370 år.
   I nordväst flyter mäktiga Dalälven – ett eldorado för vana paddlare. Smala, strömmande passager och milsvida fjärdar.
   Här presenterar vi ett axplock av länets kanotvatten. Utförlig ledbeskrivning finns på turistbyråerna. Det finns mycket att läsa om sevärdheter längs vägen.

1. HJÄLMARE KANAL
Arbogaån–Hjälmaren, 13 km och drygt en dags lätt paddling, längre om du inte lyfter förbi de nio slussarna. Lummiga stränder med skog och hagar. Gott om rastplatser.

6. SVARTÅN
Svartån är inte utbyggd. Delvis störningskänslig natur lämpar sig bäst för små sällskap. Start från vägbron strax söder om Fläcksjön. Omväxlande jordbruks- och skogslandskap, förbi Svanå och Skultuna till Västerås. Lagom helgtur på 35 km, medelsvår med några längre och kortare lyft.

2. ARBOGAÅN
Startar från Frötuna. Under stenbron bildas en längre men farbar fors vid högvatten. Två korta lyft fram till utloppet – en komfortabel helgtur på drygt tre mil. Sevärdheter: bland annat stengodsateljéer och den gamla trähusbebyggelsen längs ån i Arboga.

7. MÄLAREN
Smala sund och djupa vikar. På Mälaren gick alla de gamla handelslederna. Prova färden Ängsö–Västerås med en avstickare till Ridön i lugnt väder. Där finns naturstigar, rastplatser och ett kafé. Turen är cirka 3 mil.

3. HEDSTRÖMMEN
Från Baggå till Mälarens utlopp nära Köping – medelsvår tur med tiotalet lyft. Lättpaddlad inledning förbi Galleri Astley i Uttersberg. Ett längre lyft vid Karmansbo följer, men först en rundvandring i gamla brukssamhället med konsthantverk, museilägenhet och kafé.

8. SAGÅN
Sagåns övre lopp är fullt av grunda steniga skval och småforsar. Undvik ån under högsommaren, då en del partier vassar igen. Rekommenderad sträcka Bredsdal–Ängsö. Medelsvår dagstur på 14 km med några lyft. Ängsö slott med servering och Engsö Naturum är sevärt.

4. GUNNILBOÅN
Trummelsberg – utloppet i Hedströmmen ger 36 km lätt, omväxlande paddling; härlig weekendtur. Idylliska Trummelsberg har lämningar från järnhanteringen. Bruks- leden passerar. Halvvägs ligger Färna herrgård med flera sevärdheter. I målet Gisslarbo väntar Värdshuset Magasinet.

9. LILLÅN-STORÅN
Lätt dagstur på 20 km genom vildmark från sjön Hallaren. Vid utloppet i Dalälven finns Östa naturreservat med campingplats. Leden går genom störningskänslig natur.

5. STRÖMSHOLMS KANAL
Följ järnets väg från Smedjebacken till Strömsholm genom 26 slussar och 100 meter fall på drygt 10 mil. Lättpaddlad medströms. Med slussning behövs inga lyft. Missa inte Oljeön i Åmänningen och världens kanske äldsta oljefabrik.

10. DALÄLVEN
Nedre Dalälven från Näs bruk till Gysinge, 30 km. Turen passerar genom Färnebofjärdens nationalpark, med många av landets artrikaste naturtyper. Forsar förekommer – ränn eller lyft förbi.

 

Källa: Reseguiden, WestmannaTurism

Turistbyråerna i länet vet mer om kanotuthyrning och vattenleder som passar för paddling. Där finns också information om sevärdheter längs vägen. Mer information finns på www.vastmanland.se och på Friluftsfrämjandets hemsida finns upplysning om paddling www.frilufts.com.

Paddelentusiasten Staffan trivs bäst på havet
Läs mer >>>


Text: Phebe Leyser Foto: Kim Lill Illustration: Marie Lönnroos


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland