Tillhör du dem som inte kan skratta eller nysa utan att det läcker? Eller har du svårt att hinna fram till toaletten i tid? Då kan det vara bra att veta att du inte är ensam. Faktum är att inkontinens drabbar så många att det kan kallas en folksjukdom.

Var fjärde kvinna

Hur vanligt är egentligen urinläckage bland kvinnor? Hur många är det som insjuknar och tillfrisknar under en viss tidsperiod?
Det är frågor som Doris Hägglund har ställt till kvinnor i Surahammar i fyra stora undersökningar sedan 1995. Hon leder ett forskningsprojekt om inkontinens där kvinnorna följs genom enkätundersökningar och telefonintervjuer.
Nu sammanställs och bearbetas materialet som ska vara färdigt nästa år.
   – Var fjärde kvinna mellan 18 och 70 år uppger att de besväras av ofrivilligt urinläckage, säger Doris Hägglund. Det visar sig också att de har sämre livskvalitet än de kvinnor som inte har urinläckage.
Hennes undersökningar visar att de flesta kvinnor inte söker hjälp för inkontinens. De vet inte var eller hur de kan få hjälp.
   – Jag hoppas att forskningen kan leda till att kunskapen om urinläckage ökar, säger Doris Hägglund. Och att information och planering av förebyggande och behandlande insatser förbättras och inriktas efter kvinnans behov.

Doris Hägglund forskar vid Centrum för klinisk forskning vid Centrallasarettet i Västerås och är doktorand vid Mälardalens högskola.

Det är inte bara äldre kvinnor som har svårt att hålla tätt. Både män och kvinnor, unga och gamla kan få problem med urinläckage. Det är något som påverkar vardagen och livskvaliteten. Men det finns hjälp att få. Behandling och hjälpmedel som gör att problemen botas eller underlättas.

Stora kostnader
Förutom att det är jobbigt för dem som drabbas är kostnaderna för hjälpmedel oerhört stora. Tre-fyra miljarder kronor varje år i Sverige. Bara i Västmanlands län är kostnaderna för inkontinenshjälpmedel 24,4 miljoner. Och inte nog med det. Även miljön drabbas. Sopberget växer med blöjor, katetrar och andra hjälpmedel. I avfallssammanhang sorteras det som restav-fall. En del går till förbränning, annat läggs som deponi på tippen. Och där får de ligga länge eftersom hjälpmedlen ofta innehåller ämnen som det tar lång tid att bryta ner.

Många tvekar söka hjälp
– Många går med sina problem utan att söka hjälp, säger Ingalill Sandström. Hon är samordnare för inkontinensfrågor i Västmanland. När de till slut söker är det för att få skydd. Men det är att börja i fel ände. Istället är det viktigt att det till att börja med görs en utredning, för att få rätt diagnos och rätt hjälp.

Många orsaker bakom
Gunilla Varhos är en av två uroterapeuter i Västmanland just nu. Till henne kommer många som fått remiss genom sin familjeläkare.
   – Det kan finns många orsaker bakom urinläckage, säger Gunilla Varhos, som arbetar vid kvinnokliniken. Och det finns många olika behandlingsformer. Allt från träning till läkemedel, akupunktur och operation.
   Ingalill Sandström arbetade tidigare som distriktssköterska. Nu har hon sin arbetsplats vid hjälpmedelscentum på Centrallasarettet i Västerås. Ingalill Sandström är ofta ute och informerar och undervisar personal inom vården.
   Vid Mälardalens högskola finns även en fem poängsutbildning om inkontinens och kontinensbevarande vård.

Eldsjälar
Gunilla Varhos och Ingalill Sandström är eldsjälar som vill avdramatisera det här med inkontinens och få människor att våga prata om det. Då kanske det inte blir konstigare att söka hjälp för urinläckage som för någon annan åkomma. Med enkel hjälp kan många människor må så mycket bättre.

Olika former av inkontinens
Ansträngningsinkontinens är vanligast bland kvinnor. Kännetecknas av läckage vid till exempel hosta, skratt, hopp eller tunga lyft. Det kommer små skvättar urin utan att man är kissnödig.
Trängningsinkontinens innebär att blåsan tömmer sig, även om den inte är full. Man blir kissnödig så snabbt att man inte hinner till toaletten i tid och det kan komma en större mängd urin. Förekommer i alla åldrar och hos både kvinnor och män.
Blandinkontinens är en kombination av ansträngnings- och trängningsinkontinens.
Överflödesinkontinens drabbar framför allt män. Problem att tömma blåsan med mycket urin som står kvar i urinblåsan.

Sök hjälp
Dra dig inte för att söka hjälp om du har problem med urinläckage. Genom att ta kontakt med distriktssköterska eller familjeläkare kan du få rätt diagnos och behandling. Familjeläkaren kan även skriva remiss till exempelvis uroterapeut.


Text och foto: Marita Gustavsson Illustration: Marie Lönnroos


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland