Med handen i komposten
Rosendals trädgårdsmästare Lars Krantz

Från politiskt intresserad 70-tals-yngling till hängiven och passionerad odlare tog det ungefär fem minuter. Orsaken: en ångande kompost i en vacker trädgård en tidig morgon.

Han bodde på fjärde våningen i ett flerfamiljshus i Hässelby gård och var politiskt intresserad som många andra ungdomar på 70-talet. Rosendals Trädgårds trädgårdsmästare Lars Krantz hade aldrig haft någon kontakt med vare sig trädgårdsodling eller antroposofisk filosofi när han som 20-åring började arbeta på ett antroposofiskt hem för förståndshandikappade.

– Det fanns en liten biodynamisk trädgård i anslutning till hemmet. En kylig morgon när jag stod och tittade på komposten, såg jag att det ångade om den. Jag fick en känsla av att det var ett levande ting och inte en hög med avfall. Trädgårdsmästaren kom fram och frågade om jag ville känna efter med handen i komposten, men jag vägrade. Till slut stoppade jag in handen och kände värmen från det liv som fanns där. Sedan dess är jag passionerat förälskad i biodynamisk odling och dess filosofi, berättar Lars.

Han gick Trädgårdsmästarutbildningen på den biodynamiska skolan Skillebyholm och studerade Rudolf Steiners filosofi och såkalendrar både fram och baklänges.

– Med tiden integrerar man de inlästa kunskaperna med sina egna erfarenheter. Att vara biodynamisk odlare är i första hand att vara "livsforskare". När vi odlar undersöker vi sambanden mellan de växtbetingelser som påverkar grödorna, till exempel jordens beskaffenhet, odlingsläge, utsatthet för vind, fuktighet och solmängd. Även planeterna, som till exempel månen med dess dragningskraft, påverkar växterna, berättar Lars.


Lars Krantz 

Mer än spenat

Den som tror att ordet "biodynamisk" bara gäller ringblommor och spenat har alldeles fel. När Lars Krantz talar om helhet så gäller det såväl "odling" av platser som människor. Det är viktigt att ta hand om både den inre och den yttre trädgården, hävdar han.

Det är viktigt med omsorg. Omsorg om jorden som växterna ska växa i. Omsorg om människans mat som hon ska växa av. Omsorg om miljön som barn och ungdomar ska utvecklas i.

- Trädgården är egentligen bara en utvidgning av vår egen kropp. Människan påverkar trädgården och trädgården påverkar människan. Vi människor kultiverar; utvecklar oss själva och våra trädgårdar. Det är samma sorts process, menar Lars.

Viktig växtplats

Det är klart han har rätt. Vill vi ha ett hållbarare samhälle måste vi vara noggrannare med omsorgen om miljön, oss själva och varandra. Att löpa linan ut och verkligen ta konsekvenserna av denna kunskap kan kännas övermäktigt. Verkligen inse att det inte räcker med att huta åt besvärliga ungdomar eller stödja en ranglig, energifattig planta med en pinne.

- Vi stirrar oss ofta blinda på resultatet istället för att redan från början bereda växtplatsen så att det som utvecklas får vad det behöver. Det tar mer tid, men i längden ger det ett bättre resultat, säger han med stadig röst och självklar blick.

Han påstår inte att det är enkelt att följa sin övertygelse, oavsett hur mycket arbete det blir. Att möta motstånd ger upphov till "kreativ ångest". Men det jobbiga vägs upp av att arbetet är väldigt roligt och livsbejakande, menar han.

Av den stora mängden besökare till Rosendals Trädgård förstår man att denna livsstrategi är uppskattad, i alla fall när vi får avnjuta den så där i efterhand, när allt arbete är färdigt. Vi njuter av blommor som prunkar i alla regnbågens fäger och luktar på citrontimjan, lavendel och rosmarin. Trädgårdsfolket rör sig lugnt mellan raderna av plantor, plockar ogräs istället för att bespruta.

Text: Lena Bergqvist Fröjdö   Foto:Anders Geidemark



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland