Profilen     
"Jag vill förändra världen - och ha kul under tiden"

 

Johanna Sandahl gör ingen hemlighet av att hon är ute efter att förändra världen. Och hon tänker ha kul under tiden.

– Jag är övertygad om att saker går att förändra. Och att världens framtid kommer att bli bra, säger hon.


Hon har rötterna i Västerås men arbetar sedan i höstas på Forum Syd. Där sysslar hon med världspolitik varje dag. Gränser – nations-, läns- och språkgränser – är fullständigt betydelselösa när hon håller kontakt via e-post med människor runt om i världen.

– Det är lika svårt eller lätt att tala med folk i Amsterdam som i Göteborg, säger hon.

Hon ansvarar bland annat för att stödja svenska kampanjer i olika utvecklingsfrågor genom programmet för globala stu- dier.

Forum Syd är just nu plattformen för hennes engagemang i miljö- och utvecklingsfrågor.

– Mitt mål är att förändra världen. Jag har funderat mycket över hur man påverkar bäst, via partier eller folkrörelser. Man vill ju vara effektiv, säger hon.

Engagerad har Johanna Sandahl varit sedan tioårsåldern, och världen har alltid funnits inom räckhåll. Först var det CISV, Children's International Summer Villages, en organisation som anordnar ungdomsutbyte och fredsläger. Som 12-åring var hon i Italien, som 15-åring i Mississippi, USA.

Miljöintresset väcktes i gymnasiet, på Rudbeckianska i Västerås. Det ledde vidare till agronomstudier vid Lantbruksuniversitetet.

– Fast jag hade aldrig en tanke på att bli bonde. Det var för att lära mer om miljöfrågor jag började där.

Hon gjorde studieresor till Västafrika och Indien, var med om att starta Centrum för miljö- och utvecklingsfrågor i Uppsala och åkte till FN-möten i New York för att "lobba" för ungdomars roll i världen.

– Det var jättesvårt, där fanns nästan bara gubbar och tanter. Men vi bemöttes bra av den svenska delegationen, berättar hon.

Någon utpräglad naturmänniska är hon inte – även om hon gillar att pilka torsk på Västkusten.

– Det är miljöpolitiken som intresserar mig mest. Ekonomi är jätteintressant!

Ett år arbetade hon i Amsterdam på organisationen A SEED (Action for Solidarity, Equality, Environment & Development). Det gav personliga kontakter med miljö- och utvecklingsengagerade männi-skor runt om i världen. Kontakter som hålls vid liv via e-post. Flera timmar går åt varje dag till att läsa och skicka e-postmeddelanden.

Någon klar vision av hur världen borde se ut tycker sig Johanna inte ha. Men det är inget problem; färdriktningen är tydlig ändå.

Som att vi i den rika världen behöver änd-ra vår livsstil till en mer resursbevarande.

– Jag försöker till exempel låta bli att flyga inom Europa, det får bli tåg. Jag har inte bil. Försöker handla lokalt och äter inte kött.

– Men det är absolut inget självutplånande. Jag tycker jag har ett jättekul liv.

– När man diskuterar såna här frågor får människor ofta dåligt samvete, för att de inte källsorterar och så vidare. Men jag tycker det är bra bara man har en ambition och i alla fall försöker, säger Johanna Sandahl.

Hon tror att människor skulle engagera sig mycket mer om de visste mer. Själv tycker hon sig ha ett ansvar att informera och påverka.

Känner hon sig aldrig tyngd av de enorma problemen? Nej... eller jo, ibland, när hon läser DNs ledarsida.

– Jag blir ledsen när jag ser vilka frågor man betonar och vilka saker som basuneras ut. Då kan jag känna att det är svårt att göra sin röst hörd.

Annars trivs hon utmärkt med livet och arbetet.

– Jag kommer nog att hålla på med det här jämt. Det är min grej.

– Jag vill verkligen framhålla att det är kul att arbeta med utvecklingsfrågor. Man lär sig mycket om världen, hur saker häng-er ihop. Och man känner att man har betydelse, att "jag är en unik människa som kan påverka".

Text: Anders Jägeberg Foto: Anders Geidemark

Forum Syd är en samverkansorganisation för bistånd och opinionsbildning med 120 olika organisationer som medlemmar. Forum Syd finansieras till största delen av Sida och är bland annat med i Världsbanken.



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland