Kör mjukt och snålt

 

Alla vet att den som kör bil belastar miljön. Men alla kan lära sig ett förnuftigt sätt att köra. Samtidigt minskas bränsleförbrukning och utsläpp. Dessutom är det bra för trafiksäkerhet och ekonomi.


Björn Westerlund

Björn Westerlund är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerås. Han kör ofta bil när han ska besöka industrier och arbetsplatser. Efter en kurs i mjukkörning har han förändrat sitt sätt att köra, både på jobbet och privat.

Han tyckte att han körde bra, innan han gick kursen. Men i efterhand kan han konstatera att EcoDriving är ett annorlunda sätt att köra och att alla har något att lära.

Kör på höga växlar

Bilarna förändras, men många myter om hur motorerna fungerar lever kvar. Exempelvis att motorn sotar igen om man kör på för hög växel. Numera rekommenderas körning på höga växlar. EcoDriving går ut på att körningen planeras mer än vad som varit vanligt hittills. Det gör att körningen blir lugnare och säkrare.

– Kursen började med att jag fick köra tillsammans med en lärare och en färddator registrerade körningen. Jag skulle köra precis som jag brukar, berättar Björn Westerlund. Sedan stannade vi och gick igenom vad jag kunde förbättra. Efter en del tips fick jag köra samma sträcka igen. Förändringen märktes direkt.

Kurs i EcoDriving

Vid Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås har alla som kör bil i jobbet gått en kurs i mjukkörning, så kallad EcoDriving. Efter den mer praktiska och individuella utbildningen har personalen fått teo-retiska genomgångar och lyssnat på föreläsningar.

– Det vore bra med återkommande utbildningstillfällen, säger Björn Westerlund. Då skulle nyanställda komma med på ett naturligt sätt.

Skonar miljö och plånbok

Mjukkörning är ett sätt för Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen att föregå med gott

exempel och skona miljön. Koldioxidut-släppen minskar med nästan en femtedel. Men det har också positiva effekter rent ekonomiskt, då bränsleförbrukningen sjunker kraftigt.

– Tusentals kronor kan sparas med mind-re bensinåtgång genom mjukkörning, uppger Björn Westerlund. Minst 10 till 20 procent mindre bränsleåtgång har man räknat ut. Dessutom minskar risken för olyckor.

– Man skulle kunna tro att det går saktare att köra mjukt, men det är faktiskt tvärt-om. Körningen blir smidigare och medelhastigheten höjs.

Han skulle gärna se att mjukkörning blev vanlig för den tunga trafiken och för dem som kör bil yrkesmässigt. För egen del skulle han vilja fylla på med aktuell utbildning för att hålla mjukkörningen vid liv.

 

Mer information om EcoDriving finns på hemsidan www.ecodriving.com. Det går också bra att vända sig till Vägverket, www.vv.se eller Sveriges Trafikskolors Riksförbund, 
telefon 08–92 87 00 eller www.str.se .

Text och foto: Marita Gustavsson



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland