"Strålning från master är farlig"



"Cyniskt och okunnigt från Länsstyrelsen."
Sven Helander kritiserar Länsstyrelsen för beslutet att tillåta fler mobiltelefonmaster i Västerås.

 


Sven Helander

Länsstyrelsen i Västmanlands län har nyligen upphävt två beslut av byggnadsnämnden att ej bevilja bygg-lov för mobiltelefonmaster på ett hus på Hammarby och ett hus vid Odensviplatsen i Västerås.

Länsstyrelsens motivering är att det inte finns vetenskapliga belägg för att mikrovågor från mobiltelefonmaster skulle vara farliga. Det är märkligt att länsstyrelsen liksom mobiltelefon-operatörerna så lättvindigt viftar bort alla varningssignaler om mikrovågornas farlighet för människans hälsa. Detta är inte bara okunnigt utan även gravt syniskt.

Flera olika svenska och utländska studier pekar på att mikrovågor kan orsaka skador såsom cancer, astma, grå starr, ändrad blodkemi, försvagat immunsystem, nervskador, beteendeskador, fosterskador och DNA-skador.

En särskilt känslig grupp är barn som enligt en studie absorberar mikrovågor 3,3 gånger mer än vuxna! En annan utsatt grupp är de elöverkänsliga som ofta störs svårt av de höga frekvenser som används vid mobiltelefoni. Cirka 70 elöverkänsliga personer i Sverige har redan tvingats flytta när sändare satts upp i närheten av deras bostäder. De har blivit flyktingar i sitt eget land!

Både Boverket och Socialstyrelsen har rekommenderat att man vid uppsättning av mobiltelefonmaster försöker minimera exponeringen för mikrovågor för närboende så långt det är tekniskt och ekonomiskt rimligt och att lokaliser-ingen bör ske så att de närmast boende inte upplever oro. De säger också att så länge det inte visats att mikrovågor är helt ofarliga, bör särskild försiktighet iakttas då nya basstationer sätts upp. Tyvärr har länsstyrelsen helt bortsett från denna försiktighetsprincip.

Jag vill också påminna om att Sverige har skrivit under Agenda 21 där det sägs att så fort man inte har fullständig kunskap om miljörisker ska alltid försiktighetsprincipen gälla.

Från 1999 gäller dessutom en ny miljöbalk som kräver omvänd bevisföring, det vill säga att man först måste bevisa ofarlighet. Länsstyrelsen och mobiltelefonoperatörerna har definitivt inte bevisat sändarnas ofarlighet. Istället spelar de med människors hälsa!

Låt mig slutligen erinra om att man i början ansåg röntgenstrålning, asbest, lösningsmedel och tobak som ofarligt. Det finns därför all anledning att iaktta all möjlig försiktighet vid utbyggnad av sändare.

Sven Helander

 

Länsstyrelsen besvarar kritiken
"Inget som styrker att sändarna är farliga"

Sändarna för mobiltelefoni blir allt fler. Många oroar sig för den elektromagnetiska strålning som utgår från dem: är den farlig för hälsan?

Nyligen försökte Västerås kommun säga nej till bygglov för ett par sändare på tak till bostadshus. Men mobiltelefonbolagen överklagade till länsstyrelsen som upphävde kommunens beslut.

– Vi ansåg att det fanns risk för olägenhet för de kringboende eftersom det inte är klart utrett om den här typen av sändare avger strålning som kan vålla besvär hos människor, säger Torwald Bergström på stadsbyggnadskontoret.

– Även om det inte är bevisat att sändarna innebär en fysisk hälsorisk, så ansåg vi att risken för oro hos människor var en negativ faktor.

Men länsstyrelsen upphävde alltså avslaget.

– Vi ansåg inte att det fanns någon risk för kringboende. Det påstås en hel del om farlighet, men det finns inget som styrker att sändarna skulle vara farliga, säger Torsten Eriksson på länsstyrelsen.

Hur många mobiltelefonisändare det finns i Västerås vet inte Torwald Bergström. Han gissar att de är "tiotals" bara inom Västerås. De flesta är sådana att de kan uppföras utan bygglov. Bara master är lovpliktiga.

– Det beror på att de påverkar byggnadens utseende. Det har alltså inget med eventuella hälsoeffekter att göra, säger Torwald Bergström.

– Vi har ingen kontroll alls över alla de små sändare som monteras på husväggar. Och de ökar snabbt i antal nu.

Det finns inga fastlagda regler för var sändare får sättas upp. Några myndigheter, Boverket, Socialstyrelsen och Strålskyddsinstitutet, har enats om en "försiktighetsprincip" vad gäller strålning och magnetfält från kraftledningar och liknande. Men den gäller inte högfrekvent strålning från mobiltelefonisändare.

– Svårigheten är att vi vet för lite om vad som ger hälsoeffekter. Är högfrekvent strålning bättre än lågfrekvent? Har sändarens effekt betydelse? Vi kanske ska ha många små sändare, med liten effekt, i stället för färre stora med hög effekt, säger Eva Rydén på Boverket.

Enligt Strålskyddsinstitutet innebär mobiltelefonimaster ingen hälsorisk. Man måste befinna sig inom en meter från sändarens strålande yta för att överskrida gränsvärdet för exponering. Eftersom sändarna har riktad strålning, bort från husen de sitter på, innebär det liten exponering för de boende.

Men elöverkänsliga människor påverkas ofta starkt av mobiltelefonernas pulsade radiostrålning. Och det finns studier, bland annat från Australien, som pekar mot att radiostrålningen har effekter på hälsan. Barn sägs vara extra känsliga för radiovågor.

Många människor känner oro för påverkan. Och det är inte bara i Sverige som radiovågornas farlighet diskuteras. På många håll har det uppstått lokala konflikter om master för mobiltelefoni. I Irland har det till och med inträffat att befolkningen rivit ned master.

Text: Anders Jägeberg

VAD TYCKER DU?
Skriv till Gröna Draken
Box 71
735 22  Surahammar
eller e-post
mailto:info@media21.se


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland