Lämna in farligt avfall

 

I många källare och förråd trängs burkar och flaskor av allehanda slag. De har kanske stått där i både tio och tjugo år. Och vad de innehåller är nästan bortglömt. Ofta är det farliga saker som inte får slängas med de vanliga sop-orna eller hällas ut i avloppet.


För att få bättre fart på insamlingen av farligt material utlyste Miljödepartementet en nationell insamlingsdag till den 20 maj. Då hade Återbruken runt om i länet öppet och informerade särskilt om miljöfarligt avfall. Målet på längre sikt är en giftfri miljö år 2020.

I Västerås var informatörer ute vid Återbruken och delade ut informationsmaterial under dagen. Inför insamlingsdagen hade Vafab, Västmanlands avfallsaktiebolag, gjort affischer som skickats ut till affärer. Där informerades om var hushållen ska göra av sitt farliga avfall och vikten av att köpa miljömärkta produkter.

– Sedan Återbruken startade har vi fått in mycket miljöfarligt avfall, säger Annika Westerberg vid Vafab. Lördagar kommer det alltid mycket folk och det gjorde det även den här dagen.

Inom KAK-området (Köping, Arboga, Kungsör) samarbetade kommunerna inför insamlingsdagen. Där uppmärksammades kampanjen med flera stora artiklar i lokalpressen. Skolor, livsmedelsaffärer, bensinmackar och färgaffärer fick informationsmaterial att sprida.

Konstigt och farligt avfall

– Här i Köping hade vi många besökare som lämnade massor av konstigt och farligt avfall, säger Christina Englöf, miljösamordnare i Köping. Bland annat kom ett gäng damer som aldrig varit vid Återbruket förr. De var änkor och tidigare var det deras män som skötte det här med kemikalie- och färgavfall. Nu hjälptes kvinnorna istälet åt att lämna in farligt avfall.

Utställning och öppet hus

I Arboga var det aktiviteter även veckan innan inlämningsdagen. Bland annat medverkade Naturskyddsföreningen med en utställning på stadsbiblioteket. Elektronik-återvinningen och avloppsreningsverket hade öppet hus en kväll under veckan.

– Här i Arboga var det många som kom till Återbruket för första gången den 20 maj, berättar Lena Mäenpää, Agenda 21-samordnare i Arboga. Det var flera som sa att de inte visste att det var öppet på lördagar.

Lena Mäenpää betonar att kampanjen fortsätter. Det finns mycket farligt avfall att samla in.

Text: Marita Gustavsson  Foto: Hans Norlander, BildN

Gör så här med ditt farliga avfall:
  • Sortera ut gamla batterier, kemikalier, färgrester och annat som du misstänker är farligt för miljön och lämna till Återbruket.
  • Kontakta alltid personalen när du lämnar farligt avfall.
  • Lägg farligt avfall i hela och rena märkta förpackningar, använd gärna originalförpackningen.
  • Skruva åt lock och kapsyler ordentligt.
  • Torka av förpackningen om den är kletig eller lägg den i en plastpåse.

Vad är farligt avfall?
Produkter märkta med varningstexter som till exempel "Brandfarligt", "Hälsovådligt" eller "Förvaras oåtkomligt för barn" innehåller ofta farliga ämnen. Exempel på farligt avfall kan vara rengöringsmedel, färg-, lim- och lackrester, lösningsmedel, oljespill, bekämpningsmedel, batterier, lysrör och lågenergilampor.

Vad händer sedan?
Det farliga avfallet tar Vafab hand om. Omkring 20 procent av det farliga avfall som kommer in går sedan till Sakab (Svensk avfallskonverteringsaktiebolag) i Kumla. Där behandlas avfallet på olika sätt.

Annat skadligt avfall
Alla apparater som drivs av ström ska lämnas till Återbruket. Elektronikskrot kan innehålla miljöskadliga metaller och andra farliga ämnen. Kyl- och frysskåp av äldre modeller innehåller freon, en gas som bryter ner det livsviktiga ozonskiktet i atmosfären. Därför ska de lämnas till Återbruket.
Gamla mediciner och läkemedel ska lämnas
på Apoteket.

Det bästa är att inte köpa produkter som är farliga för miljön. Ofta finns miljömärkta alternativ.



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland