"Västerländska företag stjäl från 
tredje världens kvinnor"

 

 

Kampen om rätten till själva livet har startat. Risken finns att bönder som i århundraden utvecklat sädesslag och medi-ciner kan förlora äganderätten till sina produkter.

 


Indiens bönder har utvecklat tusentals rissorter. Ny patentlagstiftning hotar nu deras äganderätt till riset.

 

Vid förhandlingsbordet runt WTO (Världs- handelsorganisationen) pågår en kamp om rätten till kunskap om själva livet. Enligt avtal måste medlemsländerna i WTO förbinda sig att införa allmän patentlagstiftning. Patentet kan även avse växter och djur. Många varnar nu för att detta missgynnar länderna i syd, där lagstiftning ofta saknas.

Biostöld
I OmVärlden 5/98 går indiskan Vandana Shiva till hårt angrepp på livsmedelsindu- strin. Det som pågår borde betecknas som biostöld.

– Det är ett fenomen som håller på att uppnå epidemiska proportioner. Västerländska företag stjäl kollektiv kunskap som under århundraden har utvecklats av tredje världens kvinnor. Shiva underkänner såväl de transnationella företagens metoder som deras underliggande motiv.

– Denna stöld försöker man nu rättfärdiga genom ett nytt "partnerskap" mellan jordbruksföretagen och kvinnor i tredje världen. Partnerskap står för rättvisa och ömsesidig respekt och borde förutsätta att det inte finns utrymme för fortsatt biostöld, och att de som har deltagit i sådant tjuveri ber dem om förlåtelse från vilka de har stulit ifrån.

Över 100 000 rissorter
Bara i Indien finns över 100 000 rissorter som utvecklats av bönderna i landet. Nu hotas mångfalden. Enligt FAO (FNs livsmedels- och jordbruksorganisation) har 75 procent av den genetiska variationen för de odlade växtslagen förlorats sedan seklets början.

Det är inte endast Vandana Shiva som har protesterat mot den nya patentlagstiftningen. Svenska Naturskyddsföreningen har påpekat, att följden av avtalet kan bli, att bönder som under århundraden odlat ris eller använt sig av växtmediciner kan tvingas att betala ersättning till företag som erhållit patent.

Docent Jan-Erik Nylund, forskningssek- reterare vid SLU, menar att problemen i samband med patenträttigheter på genmaterial borde uppmärksammas mer.

– Å ena sidan finns stora bolagsintressen liksom en stark patentlagstiftning, framför allt i USA, säger han. Å andra sidan finns en strävan att genom internationella avtal garantera rättigheter för länderna i syd.

Rätten till livet
Egentligen handlar det också om männi-skans rätt till sin egen arvsmassa.

– Transnationella företag försöker idag ta patent på vissa gensekvenser för användning vid tillverkning av till exempel mediciner. Det mer oberoende forskarsamhället vill hejda denna utveckling och lägger ut sekvenserna på nätet. På detta sätt kan man hindra bolagspatent. Jag är oroad och kan se in i en snar framtid där företag äger delar av vår arvsmassa, säger Jan-Erik Nylund. Kampen om rätten till livet verkar bara ha börjat.

Text och foto: Hans Ljungqvist

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland