Sökes: Kändis som tvättar sig varannan dag 

 

Tvättar du dig lagom mycket eller är du övernitisk med tvål och vatten? Överläkare Birgitta Kelfve på hudkliniken, vid Centrallasarettet i Västerås, möter ofta ungdomar som tvättar sig så ofta att huden skadas. En dusch varannan dag räcker menar hon.

 



Huden kan berätta mycket om en
människa, menar hudklinikens överläkare Birgitta Kelfve.

Alla har väl någon gång hört talas om gamla tiders julbad. Vid juletid tvättade sig hela familjen ordentligt – i samma vatten. På den tiden hade inte heller trendkänsliga veckotidningar och deras kändisar på allvar börjat skapa normer för hur vanligt folk skulle se ut. Numera ska vi vara fräscha som nyponrosor 24 timmar om dygnet.

För att hålla sig så högt upp i doftagottligan behövs förutom duschar, även en hel del produkter. Vad sägs om bakteriedödande tvålar, peelingprodukter, lotioner och kroppsparfymer.

En del av dessa övernitiska duschare får stifta bekantskap med Centrallasarettets hudklinik, detta på grund av att de tvättat sig så mycket att huden skadats.

– Jag har aldrig hört talats om någon som fått hudskador för att de tvättat sig för lite, men ungdomar som tvättar sig för mycket har vi rätt många av här, menar överläkare Birgitta Kelfve.

Goda bakterier behövs
Hon berättar att många ungdomar får underlivsproblem på grund av att de ideligen tvättar bort de "goda" bakterierna. Många flickor rakar sig också, både under armarna och kring underlivet, för att känna sig fräscha. Detta leder inte sällan till inflammationer i hårsäckarna.

– Om man inte har ett smutsigt arbete så räcker det med att duscha en gång om dagen eller varannan dag. För dem som har riktigt torr hud kanske det räcker med två gånger i veckan.

Nödvändigt fett
Överdriven tvättning kräver att man återfettar huden. Fettet som finns i översta hudlagret fungerar som ett kitt mellan hudcellerna. När det tvättas bort blir huden fnasig och kräver fukt och fett för att återställa balansen.

Birgitta berättar att det finns tre olika sätt att mjukgöra huden. Ett sätt är att täcka huden med fet kräm som fungerar som ett lock och stänger in fett och fukt.

Den andra varianten är att tillföra fettsyror som liknar hudens egna.

Huvudingrediensen i den tredje typen av hudkräm är vattenbindande ämnen, salter, som finns naturligt i huden. Den typen av krämer innehåller till exempel ämnet karbamid, ett kemiskt ämne som liknar urea eller urinsyra. Ett gammalt knep förr i tiden var att kissa på händerna om man var torr och narig, det hjälpte.

De flesta av oss satsar ändå på någon av de tusentals mjukgörande krämer som finns. Men vilka är minst skadliga, hälsokosthandelns biologiska naturpreparat eller Apotekets kemiska?

– Vi ser inte någon skillnad i effekterna mellan biologiska och kemiska hudpreparat. De kan ge allergiska reaktioner i båda fallen. Huden reagerar vanligtvis med eksem eller rodnader. Främst är det parfymer och konserveringsmedel som skapar allergier. Men även andra ämnen kan ge reaktioner efter ett tag. Egentligen kan man använda vilken kräm som helst, det viktiga är att den håller huden mjuk och frisk så att den kan fungera som ett skydd.

Lagom är bäst
Birgitta Kelfve menar också att det vore bra om de ungdomar som tvättar sig för ofta nöjde sig med en dusch om dagen. Hon inser dock att det är svårt att förändra trender utan opinionsbildarnas hjälp. Fast det finns hopp. Hon har sett en tydlig förändring när det gäller överdriven solning. Kändisar och ungdomsidoler har föränd-rat idealen, de är inte längre kraftigt solbrända utan nöjer sig med lite blekare hy, ungdomarna är inte sena att följa efter.

Det kan vara svårt att locka med den gyllene medelvägen "lagom är bäst", någonstans mellan årliga julbad och flera duschar per dag. Kanske behövs det en rikskändis som tvättar sig varannan dag för att trenden ska vända.

Text: Lena Bergquist Fröjdö Foto: Anders Geidemark

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland