Ren hygien

 

Min morfar var en riktig krutgubbe. Gammal blev han också, nästan 100 år. Från min barndom minns jag att en del ojade sig över att morfar inte var så noga med sin hygien. Och visst, inte duschade han en eller flera gånger om dagen som många av oss gör idag.



Mig veterligen hade morfar aldrig någonsin varit på ett sjukhus under hela sitt långa liv. En del skojade om att han aldrig skulle överleva en sjukhusvistelse. Blev han lagd i ett badkar och riktigt renskrubbad dog han säkert inom några dagar.

En dag blev morfar sjuk, och kom till det stora sjukhuset. Och mycket riktigt, inom en vecka var han borta. Om det var badet som tog kål på morfar vet jag inte. Men man kan aldrig vara säker.

Under historien har synen på hygien varierat högst påtagligt. När Lubbe Nordström skrev boken Lortsverige på 1930-talet var smuts och ohygien ett fattigmansproblem. Längre tillbaka i tiden var alla smutsiga. Vatten ansågs onyttigt och farligt. Det sägs att själva solkungen, Ludvig XIV i Frankrike, bara badade två gånger i hela sitt liv. Och båda gångerna blev han sjuk!

Idag har kroppsfixeringen i vår egen kultur lett till en närmast hysterisk renlighet. Vi duschar och schamponerar oss så till den milda grad att många faktiskt får uppsöka hudläkare. Överläkare Birgitta Kelfve, på hudkliniken vid Centrallasarettet i Västerås, berättar i en artikel på sidan 6 att hon får ta emot ungdomar som har fått hudskador av för mycket tvättande.

I det här numret av Gröna Draken har vi gett oss på ämnet hygien, utifrån en miljö- och hälsoaspekt. I andra sammanhang pratar vi ofta om hållbar utveckling. Den fråga vi har ställt oss är om det finns någon hållbar hygien.

Vi har inte alls kommit fram till något svar på frågan, men det är en hel del som pekar på att det idag finns mycket som är ohållbart. Det myckna duschandet är varken bra för kroppen eller för miljön (till exempel går det åt mycket energi till att framställa varmvatten). Och en sund skepsis kan nog också vara på sin plats när det gäller alla produkter som ska hålla oss fräscha, men som kanske istället gör oss sjuka.

Vi får säkert anledning att återkomma till begreppet hållbar hygien. I avvaktan på det bjuder vi på en vacker omslagsbild, som kanske är så nära en ren hygien man kan komma.

För övrigt vill jag bara passa på att hälsa välkommen ut i naturen, nu när flyttfåglarna är på väg och växter och djur håller på att vakna upp ur vinterdvalan. På mittuppslaget tipsar Gröna Draken om några lämpliga utflyksmål.

Kjell Gustavsson, redaktör

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland