Västerås stift har valt att gå skogsvägen

Vi anser att placeringarna i oetiska fonder och aktier är fel och att dessa så fort som möjligt bör avyttras till förmån för satsningar på företag som arbetar etiskt och för hållbar utveckling. Västerås stift har, till skillnad från många andra stift, valt att satsa en stor del av sitt kapital på skogsinnehav istället för fonder och aktier. Detta ger en mer långsiktig och stabil avkastning. All skog som ägs av Västerås stift är miljöcertifierad, både enligt kyrkans egen metod och internationellt.

Svenska kyrkan, bestående av 7,5 miljoner kyrkotillhöriga, är en av landets största jord- och skogsägare. Avkastningen från jord och skog är jämförelsevis låg, men anses vara säker. Skogen genererar mer pengar än jordbruket, därför säljs jorden av i högre grad. Vid försäljningen av mark frisätts kapital som de flesta stift satsar i fonder och aktier.
   Viljan att förvalta kyrkans tillgångar på ett bra sätt har alltid varit hög. Under 90-talet, när aktier och fonder steg som mest, placerade även Svenska kyrkan en del av sina tillgångar i fonder för att öka avkastningen. Det var ett sätt att förvalta tillgångarna på ett effektivt och för tiden aktuellt sätt. Det gick bra under lång tid, men i slutet av 90-talet sjönk avkastningen. Svenska kyrkan, precis som många andra, räddade vissa tillgångar genom att i tid sälja aktier och fonder – i andra fall förlorade man pengar. Förlusten kritiserades och granskningen av Svenska kyrkans aktie- och fondinnehav intensifierades.

Oetiska företag i fonderna
Programmet uppdrag Granskning som sändes i höstas avslöjade, förutom den ekonomiska förlusten, att de fonder kyrkan ägde även bestod av ”oetiska” företag. Bland Svenska kyrkans fonder fanns företag som till viss del handlade med till exempel cigaretter, sprit och vapen. Svenska kyrkans ärkebiskop, KG Hammar, berättade ärligt i en TV-intervju att han inte kände till dessa oetiska fondinnehav. Det visade sig senare att det var få, förutom fondförvaltarna själva, som visste vilka företag som ingick i fonderna. Ekonomernas uppdrag var att förvalta tillgångarna på ett sådant sätt att den gick med vinst, vilket också var deras mål. Få hade tänkt på att kritiskt granska företagens produktion. En organisatorisk spricka upptäcktes; det visade sig att det på många håll inte fanns någon dialog mellan ”ekonomi” och övrig verksamhet. Det kristna budskapet ”att värna om de allra minsta i samhället” samt att som ”trädgårdsmästare” vårda och värna om vår livsmiljö, hade inte på ett genomtänkt sätt använts som raster för inköp av aktier och fonder. Svenska kyrkan har etiska regler för fond- och aktieinnehav, de säger att vi inte ska investera i företag som sysslar med tobak, vapen, pornografi eller skadar miljön. Så här i efterhand kan vi konstatera att dessa regler inte användes på rätt sätt. Nu vet vi bättre och arbetar vidare för att integrera ekonomi och etik. I mitten av februari genomfördes till exempel ett etikseminarium på kyrkostyrelsens initiativ i Sigtuna, där talade man bland annat om etiska kriterier vid fond- och aktieförvaltning. Förändringen går långsamt, men framåt.

Västerås stift satsar på miljöcertifierad skog
När det gäller Västerås stift så förvaltar kyrkan sitt kapital till största del genom skogsinnehav. Tillsammans med Visby och Luleå stift har vi lägst andel fonder och aktier. Eftersom vi är medvetna om svårigheterna kring aktie- och fondplaceringar har vi överlämnat åt Svenska kyrkan på riksplanet att göra rätt val utifrån de etiska kriterier som finns. Aktie- och fondtillgångarna består av Roburs ”Svenska kyrkans värdepapperfond” och fonder från Svenska kyrkans egen förvaltare.
   Västerås stift (som 509 600 människor tillhör) har procentuellt sett högst andel skog i jämförelse med andra stift. Vi har valt att satsa på skog för att det ger en jämn och långsiktig avkastning samt för att följa en lång tradition; både Västmanland och Dalarna är skogslän. När det gäller vårt skogsinnehav så försöker vi förvalta det så etiskt och miljövänligt vi kan. Västerås stifts skogar är miljöcertifierade både utifrån Svenska kyrkans egen certifiering och enligt internationella certifieringsmetoder. Vi i Västerås stift kommer att fortsätta arbeta med miljöfrågor och satsa på en miljövänlig säker avkastning från skogsinnehav. Vi kommer också att fortsätta arbeta för att Svenska kyrkans kapitalplaceringar ska blir mer etiska på alla plan.

Västerås stift
Biskop Claes-Bertil Ytterberg, Stiftsjägmästare Åsa Tham

Tyck till på vårt diskussionsforum


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland