Nu ska de glömda bilarna till skroten

Nu har turen kommit till Västmanlands län, att göra en upprensning bland bilar och andra fordon som står och skrotar på bakgårdar, parkeringsplatser och i industriområden. För att inte tala om alla som lämnats i skog och mark.

I hela länet finns det uppskattningsvis 5 000 skrotbilar, varav cirka hälften i Västerås kommun.
   – Jag tycker att det låter suveränt, att vi kan ta ett ordentligt tag för att få bort bilarna, säger Marie Joelsson, miljösamordnare på Stadsledningskontoret i Västerås.
   Som det är nu bekostar varje kommunal förvaltning bortforslingen av skrotbilar inom sitt område, pengar som tas från driftskostnaderna.
I och med kampanjen får kommunen stå för tio procent av den totala kostnaden, när samtliga intäkter och utgifter är avdragna, resten betalar kampanjfonden.
   – I värsta fall kommer det att kosta Västerås kommun 300 000 kronor, säger Marie Joelsson.
   Vi tjänar inte pengar på att delta i kampanjen, men tid. Vi slipper allt jobb med utredningar om ägarskap på bilarna och sådant som tar hemskt mycket tid i anspråk. Och tid är pengar.

Så rapporterar du en övergiven bil

Du kan börja rapportera skrotbilar så snart skrotbilskampanjen har startat i ditt län. I Västmanland kan du börja ringa från och med den 10 april.
   Det gäller din egen bil, men även fordon som du inte själv äger, som står övergivna. Ha alltid bilens registreringsnummer till hands. Antingen kan du ringa: 020-75 76 00 (samtalet kostar en markering) eller fylla i skrotbilsformuläret på stiftelsen Håll Sverige Rents hemsida:

www.hsr.se

 

Fram till år 2007 måste Sverige städas på ungefär 100 000
uttjänta och övergivna bilar. För att göra det möjligt har
Naturvårdsverket och stiftelsen Håll Sverige Rent startat en rikstäckande skrotbilskampanj.

Hela Sverige ska städas

Från och med i år klassas skrotbilar som farligt avfall, eftersom de innehåller flera miljö- och hälsofarliga ämnen, tungmetaller, oljor och batterisyror. Därför har det blivit extra angeläget att få bort bilskrotet från naturen.
   Sveriges alla län kommer därför i tur och ordning att tillfrågas om de vill delta i skrotbilskampanjen. Sedan är det upp till varje kommun i länet att själv bestämma om de vill vara med eller inte. Alla kommuner i Västmanland har sagt ja till att delta, vilket innebär att en total uppstädning av gamla bilvrak kommer att ske i hela länet.
   Vem som helst, privatperson eller företag, kan rapportera in en övergiven bil. Håll Sverige Rent står för allt administrativt arbete och hämtning av bilarna till någon bildemonteringsfirma.
   Kampanjen pågår under ett års tid och man räknar med att 85% av alla bilar kom-mer att vara bortforslade efter den tiden. Bilarna ska sedan återvinnas eller återanvändas, beroende på årsmodell.
   För att samla in så många bilar som möjligt, sker ett samarbete med lokala föreningar, till exempel kennelklubbar och jägarförbund, som vistas mycket ute i naturen.

Text: Phebe Leyser
Foto: Mats Elfström


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland