Människors hälsa viktigare än mobilantenner

Hyresgästföreningen Riksförbundet är tveksam till utbyggnaden av 3G,
tredje generationens basstationsantenner. De anser att det är oklart om antennerna är farliga för människors hälsa och vill att
försiktighetsprincipen ska gälla.

Hyresgästföreningen anser att basstationsantenner inte ska byggas på bostadshus eller i dess närhet, innan forskningsläget, när det gäller strålning från 3G basstationer, klarnat.
   Försiktighetsprincipen beskrivs i Miljöbalken och i regeringens miljökvalitetsmål Säker strålmiljö. Syftet är att sätta människors hälsa i fokus och låta försiktigheten styra när osäkerhet råder. Enligt miljöbalken ska den som bedriver verksamheten bevisa att den är ofarlig.
   Hyresgästföreningen säger i ett uttalande att de inte vill hindra utvecklingen, men att de vill känna trygghet i att de som driver utvecklingen med 3G basstationsantenner är beredda att ta sitt ansvar.

Måste ta sitt ansvar
Hyresgästföreningen påpekar att erfarenheter från radon, sjuka hus, kemikalier i material och PCB i bostäder är mycket dåliga. De som introducerat och drivit fram utvecklingen har varit ointresserade av att bidra till lösningar när problem dykt upp. De har istället överlämnat det ekonomiska ansvaret på hyresgästerna.
   – Hyresgästerna är tredje man, säger Hans-Göran Lång som är ombudsman vid Hyresgästföreningen Aros Gävle. Det är hyresgästerna som påverkas och som känner oro för antennerna. Som vi ser det måste det vara en dialog med dem som bor i husen innan det monteras upp antenner.

En komplicerad fråga
Frågan är också vilken hjälp man kan få om man skadas av strålning.
Hans-Göran Lång har märkt att även fastighetsägarna i Västmanland är tveksamma till att sätta upp 3G-antenner.
   Allt det här är en komplicerad fråga och forskarna är inte eniga. Det är viktigt att vi får mer kunskap av oberoende forskning innan utbyggnaden kommer igång.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland