Grön
mat i Köpings skolor
Varje dag
utspisas ungefär 400 elever, från förskoleklassen
upp till årskurs sex, i Nyckelbergsskolans matsal. Därtill
kommer ett 40-tal personal. Maten serveras som en buffé,
där var och en kan plocka för sig precis det han eller
hon vill äta. Och urvalet är stort.
Mona
Forsström är kokerska och husmor på Nyckelbergsskolan.
Hon har stolthet i rösten när hon talar om sitt kök.
Vi har hög kvalitet på vår
skolmat. Fler skolor i landet borde göra som vi har gjort
i vår kommun, säger hon. Köpings kommun har arbetat
mycket för att höja standarden på skolmaten. Varje
dag serveras tre alternativa rätter i kommunens 13 skolor.
Minst en är vegetarisk.
Nyckelbergsskolan använder inget pulver,
utan tillagar i princip allt från grunden. Rätter med
extra lång tillagningstid, till exempel pannkakor och köttbullar,
har de ingen möjlighet att göra själva. Sådant
köper de in som halvfabrikat.
Egna
idéer välkomnas
Varje dag finns också mellan fem och åtta olika sorters
grönsaker på bordet. Och till dem ett par dressingar.
Många barn frågar efter kallsås
att ha på salladen. Som dryck till maten kan de välja
mellan tre sorters mjölk eller vatten.
Alla skolor i Köping går efter samma
recept och angivna portionsstorlekar. Svårast är, enligt
Mona Forsström, att veta exakt vilka maträtter som eleverna
kommer att tycka bäst om. Och hur många portioner av
varje rätt de ska tillaga.
Vi får uppskatta vad vi tror att
de ska äta mest av, säger hon.
Men vi har ganska bra hum om vilka maträtter
som är mest populära och vi försöker att ha
ett sådant alternativ varje dag.
Barnen får också komma med egna
idéer. Skolan har ett matråd, som för fram elevernas
önskemål och tankar.
Köket på Nyckelbergsskolan är
ganska nybyggt och därför välutrustat. Det finns
bra avsvalningsmöjligheter, för att kunna spara rester.
Men det brukar inte bli så mycket
mat över, säger Mona Forsström.
Vi tillagar den i omgångar, för
att den inte ska behöva stå på varmhållning
för länge.
En
kick att laga maten
Skillnaden mellan att servera en respektive tre rätter är
stor. Men Mona Forsström tycker att det är värt
det extra arbetet.
För mig är det en liten kick
att få göra det där lilla extra. Jag tycker om
att laga mat, så då är det roligt att få
göra det bra på en gång.
Och när vi hör kommentarer som: Är
det så här skolmaten är? från föräldrar,
då känns det roligt.
Variationsrik
mat billigare än väntat
Maten är
en viktig del av skoldagen. Om eleverna är hungriga eller
trötta, hjälper det inte hur bra undervisning som bjuds.
Då kan de inte ta den till sig ändå. Det hävdar
Pia Åkerman-Axelqvist, chef för Måltidsservice
i Köpings kommun.
Pia Åkerman-Axelqvist
har huvudansvaret för bland annat skolmaten i kommunen. Hon
har tagit initiativet till att förbättra den rejält.
Samtidigt talar hon om att hela matsituationen i skolorna behöver
en uppsträckning.
Köer, korta lunchraster och olika
mat-tider varje dag, gör att en del elever inte får
tillräcklig matro. Här har schemaläggarna en mycket
viktig roll, säger hon.
Ett
steg i taget mot grönare bord
Enköpings kommun var en av föregångarna. De började
tidigt med alternativmat på sina skolor. När Pia Åkerman-Axelqvist
såg det, tyckte hon att det skulle vara något för
Köping också.
Första försöket med en alternativ
rätt på matsedeln gjordes 1989.
Våren 1996 fanns det ett alternativ på
matsedlarna på kommunens alla skolor. Hösten 1998 hade
de infört tre rätter vissa dagar i veckan. Och hösten
2000 stod det minst tre rätter på matsedlarna varje
dag. Vissa dagar kan även ett fjärde alternativ komma
till, om det finns rester som kökspersonalen vill göra
något av.
En av rätterna är alltid lakto-ovo-vegetarisk,
vilket innebär att den kan innehålla mjölk och
ägg.
Man kan plocka vad man vill av det som
finns på bordet. Man behöver inte bara välja en
rätt. Huvudsaken är att barnen äter och blir mätta,
berättar Pia Åkerman-Axelqvist
Det ger oss dessutom chans att sätta
in nya maträtter på matsedeln, utan att vi måste
slänga mycket mat.
Billigare
än de trott
Från början var hon rädd att förändringarna
skulle bli väldigt dyra, men det har nästan varit tvärtom.
Vi har jobbat mycket med råkostbordet.
Förutom de lagade rätterna har vi minst tre sorters
grönsaker varje dag. Vissa skolor har åtta-nio sorter.
Vi har även ett stort knäckebrödssortiment att
välja från. Det ger det hela en balans ekonomiskt,
förklarar hon. Och politikerna är med på noterna.
Vi har ett enormt fint stöd från
dem och det är guld värt.
Positiv
respons
Även för personalen har det hela blivit bra, trots att
det inneburit nya arbetsuppgifter och mer arbetstid.
Visst kan det vara tufft när man
inför nya saker. Speciellt under inkörningsperioden
tyckte de att det var svårt att bedöma hur mycket de
skulle tillaga av varje rätt, säger Pia Åkerman-Axelqvist.
Men om någon rätt tar slut, ersätts
den med ett nytt bättre alternativ. Tar till exempel fisken
slut, tar vi fram pannkaka eller köttfärssås.
Och det är ju uppskattat.
Text:
Phebe Leyser
Foto:
Kim Lill
|