Annan vill bekämpa
onda och brutala krafter

Om ganska precis 180 dagar kommer världens blickar att riktas mot Johannesburg i Sydafrika. Sista veckan i augusti inleds nämligen 10-årsuppföljningen av FN:s stora konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro. Det var där begreppet Agenda 21 – ett handlingsprogram för det 21:a århundradet – myntades. Det var där de stolta deklarationerna, som skulle leda till en bättre värld antogs. Och det var där världens ledare dyrt och heligt lovade varandra att åka hem och börja arbeta för en mer hållbar samhällsutveckling.
   Och visst har det hänt mycket positivt sedan 1992. Många människor gör betydelsefulla insatser. Men de stora globala hoten mot miljön har trots allt inte undanröjts. Fattigdomen har inte utrotats. Förbrukningen av ändliga råvaror blir allt större. Män-niskans påverkan på klimatet är numera också en realitet.

Till Johannesburg väntas omkring 50 000 personer från jordens alla hörn. En av dem är FN:s generalsekreterare Kofi Annan. I ett förord till den nyutkomna rapporten ”Tillståndet i världen” från Worldwatch Institut skriver han: ”Om världsmiljömötet i Johannesburg ska leda fram till effektiva strategier för hållbar utveckling måste vi än en gång stärka kampen mot onda och brutaliserande krafter.”
   FN-chefen understryker också hur viktigt det är att nå en hållbar balans mellan natur och samhällsekonomi. ”Idag har en allt annat än hållbar syn på ekonomisk tillväxt fortfarande stor genomslagskraft”, slår han fast.
Rapporten Tillståndet i världen är som vanligt en spännande och nyttig läsning. Den lyfter fram problemen och svårigheterna, men det handlar ändå inte om uppgivenhet. Både framtida hinder och möjligheter diskuteras. Varje kapitel avslutas med en rekommendation till världens ledare inför besluten i Johannesburg. Vill vi skapa en hållbar framtid saknas inte resurser, misslyckas vi beror det bara på att viljan saknas, skriver författarna.

I Gröna Draken kommer vi under året att på olika sätt belysa hur arbetet med Agenda 21 utvecklas här i Västmanland. I det här numret tar vi bland annat upp begreppet hållbar utveckling inom samhällsplaneringen. Och vi gör det utifrån exemplet Västerås. Vi har till olika aktörer ställt frågan om det planeras för hållbar utveckling eller om samhällsplanerarna fortsätter att trampa på i gamla hjulspår. Läs mer på sidorna 3-5 och hör gärna av dig till oss och berätta vad du själv tycker. Gröna Drakens och Förbundet Agenda 21:s hemsida (www.fa21.u.se) står öppen för debattinlägg.

Till sist har jag en glädjande nyhet att berätta. Om världens blickar riktas mot Johannesburg i augusti, kommer Miljösverige att intressera sig särskilt för Västerås i november. I samarbete med regeringskansliet kommer då huvudarrangörerna av Envisions – Västerås stad, länsstyrelsen och landstinget i Västmanland – att genomföra en svensk uppföljning av Johannesburgskonferensen i Västerås.
   Rio – Johannesburg – Västerås. Det är väl en spännande utmaning för alla oss i Västmanland som är engagerade i Agenda 21-arbetet!

Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland