Mer pengar
till Agenda 21

De svenska kommunerna satsar olika mycket på Agenda 21-arbete. Många går redan på knäna under sparbeting. Mer pengar till arbetet för långsiktig hållbarhet efterlyses av Agenda 21-samordnarna, liksom bättre stöd från staten.

Heby på gång igen
Edit Edberg är, sedan förra året, anställd som naturvårdare och Agenda 21-samordnare i Heby kommun.
   – Staten måste visa att arbetet för ett hållbart samhälle är viktigt, genom att ge kommunerna större ekonomiska resurser. Men de praktiska initiativen måste komma från invånarna, säger hon.

HON EFTERLYSER DIREKTIV och vägvisare från de styrande, men anser att förslag och engagemang bör kom-ma från medborgarna. I Heby finns även en politiskt utsedd samordnare, Jan Sund.
   – Han är den i kommunstyrelsens förvaltning som har ansvaret för att driva dessa frågor, förklarar Edit Edberg.
   Trots mycket god vilja och framtidsdrömmar ligger Hebys Agenda 21-arbete mer eller mindre nere sedan en längre tid. Edit menar att en tjänsteman med mer översyn, borde ha det övergripande ansvaret.
   – Det är svårt för mig, som arbetar för miljöförvaltningen, att se helheten i kommunens arbete, säger hon.

I MITTEN AV 1900-TALET var engagemanget för Agenda 21 stort. 1998 var det första styrdokumentet klart, där den tänkta processen fanns beskriven steg för steg. Men sedan gick luften ur de ansvariga och arbetet kom av sig.
   – Lite blev det gjort, men uppföljningen var dålig. Det fanns ingen kontinuitet och det gick inte att känna tillfredsställelse över resultat som inte kunda mätas, förklarar Edit Edberg.
   Men hon nämner några konkreta exempel, där arbetet gett resultat.
   – Lärcentrum har skapats under förra året och två lokala lärcentra planeras att bli klara i år. Kollektivtrafiken har utökats med tågstopp i Heby och Morgongåva.

STAX FÖRE JUL blev Heby kommun färdig med en revidering av sitt Agenda 21-dokument.
   – Vi vill få igång processen igen. Först ska vi gå igenom dokumentet och se hur vi kan förverkliga tankarna, berättar Edit Edberg.
   Hittills har deras arbete varit nästan helt inriktat på naturmiljön. Hennes egen önskan är att få till ett samarbete med engagerade kommuninvånare. Och att arbetet ska bli mer socialt inriktat.
   – Jag vill att arbetet för hållbarhet ska vara en del av den vanliga verksamheten.
   Men än så länge är det en framtidsvision i vår kommun, tillägger hon.

Grön Agenda i Norberg
För några år sedan avsattes etthundratusen kronor till Agenda 21-arbetet i Norbergs kommun. Eftersom pengarna inte skulle räcka till lön åt en samordnare, sattes en politisk grupp samman. Deltagare från alla nämnderna fick i uppdrag att leda arbetet. De gick sedan tillbaka till sina nämnder, för att hitta vägar att få in miljötänkandet i det dagliga arbetet.
   – Barn- och utbildningsnämnden tog uppdraget till sig på ett särskilt sätt och arbetar med stor motivation, berättar Åke Ekman, ledamot i miljö- och byggnadsnämnden och i kommunstyrelsen.

FLERA AV FÖRSKOLORNA arbetar nu för att få ”grön flagg”, efter ett projekt som stiftelsen Håll Sverige Rent driver.
   – Vi hoppas att detta ska kunna spridas vidare till skolorna, säger Åke Ekman.
   I Norberg är Agenda 21-frågorna nästan helt hopkopplade med den gröna miljön. Inte lika mycket med demokrati och rättvisefrågor.
   – Den gröna miljön är viktig och måste bevaras. Vi har den bara till låns av våra efterkommande generationer.
   Åke Ekman anser att det skulle behövas en tjänsteman som håller i trådarna, för att deras Agenda 21-arbete ska komma framåt.
   – Vi fritidspolitiker har så mycket ändå, att vi inte hinner engagera oss till hundra procent. Framför allt inte driva frågorna framåt, säger han.

SAMTIDIGT BETONAR HAN, att det behövs ett underifrånperspektiv.
   – Folk känner sig mer delaktiga om de får vara med i hela processen.
Något som har påverkat arbetet negativt är att det varit svårt att få fram pengar. Nedskärningar har gjort att Agenda 21-gruppen i dag har noll kronor att röra sig med.
   Åke Ekmans önskan är att det kommer igång igen, med större bredd den här gången.
   – Vi vill att föreningar och privatpersoner ska engagera sig, säger han.
något gott har det nya tänkandet fört med sig.
   Sedan många år finns det inskrivet i Norbergs kommunstadgar att kretsloppstänkandet ska ligga till grund för alla beslut i styrelser och nämnder, berättar Åke Ekman.

Ungdomsting i Arboga
Arboga kommun har delat in sitt Agenda 21-program i tre delar: miljö, folkhälsa och demokrati.
   – Under förra året satsades mest på demokratidelen, berättar Lena Mäenpää, kommunens Agenda 21-samordnare.
   Lena Mäenpää har arbetat som samordnare för Agenda 21-arbetet i Arboga sedan 1998. Hon var först på posten och har till stor del fått lägga upp sina arbetsrutiner själv.

LENA MÄENPÄÄ INGÅR I EN Agenda 21-grupp, med deltagare från varje förvaltning, som träffas några gånger per år.
En viktig del av hennes arbete är att engagera och skapa samarbete mellan olika grupper.
   – Bland annat samarbetar vi med studieförbunden. Vi ordnar gemensamma seminarier och de har visat intresse för vårt arbete. Vi har samma målgrupp och tillsammans har vi också större tyngd, säger hon.

I OKTOBER FÖRRA ÅRET arrangerades det första ungdomstinget. Där fick elever från årskurs sju till nio i grundskolan och från gymnasieskolan möta och samtala med politiker och tjänstemän.
   – Det var ett trevande försök att få ungdomarna i kommunen och våra förtroendevalda att träffas och det blev otroligt lyckat. Troligtvis kommer vi att hålla ett ungdomsting varje år i fortsättningen, berättar Lena Mäenpää.
   För henne är det viktigt att skapa olika forum för samtal och diskussioner, för att öka dialogen mellan förtroendevalda och medborgare. Det finns ett förslag om att starta tankesmedjor och valstugor även mellan valen. Arboga kommun har dessutom som målsättning att inrätta ett ungdomsfullmäktige.

LENA MÄENPÄÄ TYCKER att jobbet som samordnare är spännande och positivt. Det största problemet är resurserna. Agenda 21-arbetet prioriteras inte i första hand, i en kommun med redan ansträngd budget.
   – Även om jag värnar om just det jag arbetar med, så förstår jag att det kan vara kärvt ekonomiskt, säger hon.
   – Vi har många fina mål, men att nå dit är en lång väg. Men när man ser tillbaka på åren, så ser man att det ändå har hänt en hel del.

Text: Phebe Leyser
Illustration Hasse Cedergran


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland