Vad händer i Arboga,
Norberg och Västerås?

Agenda 21-arbetet utvecklas olika i länets kommuner. Gröna Draken frågade tre kommuner om hur det går och vad som händer nu. Norberg, Arboga och Västerås - med olika förutsättningar och resurser.

Arboga
Lena Mäenpää arbetar halvtid som Agenda 21-samordnare i Arboga.
   – Just nu är vi inne i en intensiv fas i Agenda 21-arbetet, säger hon. Vårt Agenda 21-program är indelat i tre delar. Idag har vi två delprogram, ett miljö- och ett folkhälsoprogram.
   Den tredje deIen i Agenda 21 är det kommande demokratiprogrammet som går ut på remiss i mars. I september genomfördes en demokratidag för politiker och tjänstemän. Därefter utarbetades ett underlag som finns med i demokratiremissen.
   – Det är viktigt att alla får möjlighet att lämna synpunkter och diskutera de här frågorna, fortsätter Lena Mäenpää.
   Miljöprogrammet som utgår från de 15 nationella miljömålen. Kommer att kompletteras. Arbetet med att ta fram Gröna nyckeltal pågår. Gröna nyckeltal åskådliggör påverkan och tillstånd på miljön samt resursanvändning.
   På folkhälsosidan har en motion kommit in om att ett välfärdsbokslut ska tas fram i kommunen. Fritids- och kulturnämnden ska pröva metoden hälsokonsekvensbeskrivning. Det innebär att man före bokslut tittar på konsekvenser i hälsa för olika befolkningsgrupper.
   Som Agenda 21-samordnare i en liten kommun skulle Lena Mäenpää gärna se från nationell nivå att man ger bättre förutsättningar för kommuner att satsa på miljön.
   – Jag tror att viljan finns hos alla kommuner att jobba med Agenda 21-frågor, säger hon. Men det är inte så lätt för små kommuner med små resurser.

Norberg
Åke Ekman är samordnare för en politikergrupp som håller i Agenda 21-trådarna i Norberg.
   – Vi drog igång gruppen i fjol, säger han. Då hade Agenda 21-arbetet legat nere en tid och kommunstyrelsen sa ifrån att nu måste det hända något med Agenda 21-arbetet.
   Politikergruppen är bred och består av en person från varje nämnd.
   – Vi var noga med att det skulle vara en jämn könsfördelning, säger Åke Ekman. Och att människor från olika politiska partier finns med.
   Nu riktas arbetet in på att få fram en lokal Agenda 21-plan och det är vid de kommunala förvaltningarna arbetet ska starta. Åke Ekman tycker att det är viktigt att sopa rent framför egen dörr.
   Gruppen ska arbeta fram en plan som alla partier ska gå igenom. I valet kan den användas i kommunala valprogram.
   Barn- och Utbildningsnämnden har fått i uppdrag att titta på hur miljöfrågorna ska följa barnen genom förskolan och skolan.
   För att få igång ett samarbete över kommungränserna har träffar hållits med Fagersta och Skinnskatteberg.
   – Det finns många gemensamma intressen och mycket att tjäna på ett samarbete mellan kommunerna. Miljön känner ju inga gränser. Kanske kan vi så småningom dela på en tjänst som Agenda 21-samordnare.
   Från nationell nivå önskar Åke Ekman stöd och uppmuntran till dem som verkligen bjuder till och försöker.
   – Jag vill att det ska löna sig att källsortera till exempel. Då är det inte rätt att höja sophämtningsavgifterna.

Västerås
Karina Tilling är miljösamordnare i Västerås stad och arbetar med Agenda 21-frågor.
   – Idag har vi fått mer struktur i Agenda 21-arbetet, säger hon. I Västerås finns till exempel miljömålen med i översiktsplanen. Vi arbetar mycket med miljöledningssystem, folkhälsofrågor, demokratiprojekt och många olika miljöfrågor.
   Agenda 21-arbetet går in i en ny fas, ett samlat folkhälsoprogram är på väg att tas fram och i bostadsområdet Råby pågår ett stort demokratiprojekt där de boende är med och förändrar sin livsmiljö.
   – Ett annat stort projekt är cykelprojektet, säger Karina Tilling. Genom att underlätta för cyklister, ska fler ta cykeln i stället för bilen till jobbet.
   Växtkraft är ett projekt för att få fram nya drivmedel.
   För att hjälpa småföretag att komma igång med miljöarbetet planeras ett miljöledningsprojekt med småföretag på Bäckby under våren.
   – Envisions, internationella miljödagar i Västerås i september är en viktig händelse som bidrar till att stärka Agenda 21-arbetet i både kommunen, länet och landet.
   Tidningssidan räcker inte till om alla projekt som pågår i Västerås ska få plats, men en sak vill Karina Tilling trycka på.
   – Det är viktigt att redovisa för allmänheten vad som händer. Vi ska bli ännu bättre på att kommunicera utvecklingen på både miljö- och folkhälsoområdet.
   Västerås har fått mycket pengar från statligt håll genom Lokala Investeringsprogrammet.
   – Det är ett konkret och aktivt stöd till miljöarbete, säger Karina Tilling. Det ger signaler till både kommun och näringsliv och gör att fler vill och vågar satsa.
   Hon tycker också att den nya nationella webbsidan (www.ieh. se) är bra. Där sprids goda exempel och alla kan ställa miljöfrågor och få snabba svar.

Text: Marita Gustavsson Foto: Petra Wahledow


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland