Våra barnbarnsbarn kommer att fnysa åt oss

Det var när den förstfödde skulle äta mat första gången som vi reagerade. Det gick bara inte att mata den lille oskyddade, ljuvliga varelsen med besprutad potatis. Det var ju hans första tuggor här i livet. Barnet föddes 1979 och vi hade läst att potatis besprutas 28 gånger innan den hamnar på matbordet. 28 gånger var kanske överdrivet, men att det var många gånger var vi övertygade om. Så vi började köpa potatis och morötter i hälsokostbutiken istället.
   Den biodynamiskt odlade potatisen kostade många gånger mer än den besprutade, konventionellt odlade. Men det var inga stora mängder det handlade om, och det kändes viktigt. Snart hörde vi talas om att det gick att köpa obesprutade grönsaker genom Matfront, direkt från odlaren Henry Karlström i Sätra Brunn. Det gör vi fortfarande, och den lille varelsen har vuxit upp till en ståtlig ung man. Det kanske inte beror på de obesprutade rotfrukterna. Men någon betydelse hoppas vi i alla fall att vårt val har haft.

En titt 20 år bakåt i tiden visar att det har hänt en hel del, även om jag skulle önska att utvecklingen gick snabbare. Numera finns ekologiska varor att köpa i de flesta butiker. Och allt fler frågar efter dem. Det kanske inte är helt lätt att vetenskapligt visa att det är bättre för hälsan att äta ekologisk mat. Men, på något vis känns det självklart att gifter lagras i kroppen och i jorden. Och jag kan inte förstå hur det skulle kunna vara något positivt. Kanske kommer våra barnbarnsbarn att fnysa åt oss som lever nu. Åt oss som trodde att vi kunde behandla vår egen föda med gifter. Det som bara blev en kort parentes i historien.

I det här numret av Gröna Draken skriver vi om KRAV-märkt mat, och om en undersökning som Konsumentverket gjort. Det visar sig att utbudet har ökat och att alltfler frågar efter ekologiska varor. Priserna är inte alltid dyrare på ekologiska varor, som många tror. En enkel enkät till några matvaruaffärer visar att butikerna gärna vill ha ekologiska varor i sitt sortiment.
   Det naturliga vore naturligtvis att KRAV-märkning inte skulle behövas. Att det i stället vore varor som är konstgödslade, genmodifierade och giftbesprutade som märktes. Med varningstext och dödskallemärke! Men än är vi inte där.

Som vi ofta kommer tillbaka till här i Gröna Draken ligger ett stort ansvar på oss som konsumenter. Tillsammans har vi oerhört stor makt. Om vi dagligen frågar efter de ekologiska alternativen, och kräver ett stopp för gifter som förstör både människors hälsa och vår gemensamma miljö, kommer det att bli förändring. Det är jag fullständigt övertygad om.
   Vi ska inte heller acceptera att de ekologiska alternativen är dyrare. I grunden måste det ju vara fullständigt galet att mat som skapar ohälsa och miljöförstöring ska vara billigare att producera än den som odlas i samklang med naturen.
Eller vad tycker du?

Kjell Gustavsson, redaktör


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland