Björnön en oas i Västerås!
Visst är det härligt när det blir ljusare om dagarna och våren närmar sig med snabba steg. Fortfarande är talgoxens fågelsång något vilsen. Snart är vårens blomsterprakt här och talgoxen får sällskap av andra fågelarter och insektssurret vittnar om de kommande ljuva sommarkvällarna. Visst är det härligt!

info@media21.se

Tyvärr så minskar den biologiska mångfalden i Sverige. Det moderna skogsbruket och jordbruket, tillsammans med städernas utveckling har leder till minskat livsrum för djur och natur. Det finns program för att skydda sällsynta arter, men verkligheten visar att det är svårt att exempelvis skydda fågelarter som mindre flugsnappare och rördrom.

En oas för såväl djur som människor är den vackra Mälarön Björnö i Västerås. Det är i särklass det mest värdefulla rekreationsområde som västeråsarna har tillgång till. Trots att kommunen slagit fast att man skall bli ett nationellt miljöföredöme, finns det de som på allvar har föreslagit att stora delar av naturreservatets skog skall huggas ned. En yta större än 15 fotbollsplaner, på vilken västeråsarna inte får plocka blommor, skulle drabbas av detta osannolika ingrepp. Det finns många skäl till att istället skydda naturreservatet Björnö i Västerås. Området ger stora möjligheter till starka natur - och skönhetsupplevelser. I dagens stressiga samhälle behöver vi platser för avkoppling. Björnö är ett eldorado för den biologiska mångfalden och det rörliga friluftslivet. Området är dessutom lättåtkomligt för den som vill ta sig dit per fot eller cykel. Låt oss värna den unika Mälarnaturen till kommande generationer!

I miljöbalken 3 kap. om grundläggande bestämmelse för hushållning med mark- och vattenområden betonas följande: "Mark- och vattenområden samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter skall särskilt beaktas."

Det har uppmärksammats i media att politiker och tjänstemän först inte kunde och/eller ville följa den lagstiftning, miljöbalken, som skall skydda vår miljö och natur. Den självklara uppståndelsen kring detta har nu lett till att det skall göras en miljökonsekvensbeskrivning. Det är allvarligt om rättssäkerheten sätts på spel i viktiga frågor för allmänheten. Att överhuvudtaget göra ingrepp i ett naturreservat som Björnön utan att göra en miljökonsekvensbeskrivning hade varit oförlåtligt.

Nu kommer också en skötselplan tas fram för Björnö. En skötselplan som skall ge vägledning hur natureservatet skall skötas så att en rik artrikedom kan bibehållas, samt att det rörliga friluftslivet ges plats att samsa med naturvårdande instatser.

Skyddet av naturmiljön har på logiska och ekologiska grunder, blivit ett av vårt samhälles högst prioriterade mål - något som visat sig i såväl de nya lagarna som i de internationella konventionerna. Ansvaret vilar främst på de naturvårdande myndigheterna men också på de enskilda. Kommunernas naturvårdsansvar blir allt tyngre - deras skyldighet att företräda kommuninvånarnas intressen i viktiga kommunala naturvårdsfrågor blir allt mer uppenbar. Frågan är inte längre om en kommun skall ägna sig åt naturvård, utan hur och i vilken omfattning. Naturvårdsfrågorna i Västerås kommun måste ges större plats i den kommunala planeringen.

Varför skall vi skydda den biologiska mångfalden?
Ytterst så är naturens funktion helt beroende av de levande organismerna och den balans som råder mellan olika organismer och deras livsmiljö. Naturen kan liknas vid ett jättelikt urverk där varje art är ett kugghjul som får maskinerietatt fungera. Utan en mångfald av dessa levande växter, svampar och djur kan inte naturen fungera. Biologisk mångfald behövs för att fullgöra naturens kretslopp. Varje art är i sig ett kugghjul i naturens känsliga maskineri. För att ekosystem ska vara stabila krävs hög artrikedom och mångformighet.

Nyttoargumentet
Vi behöver bevara mångfalden därför att vi nyttjar den eller kan komma att nyttja den. Tunga ekonomiska sektorer som jord- och skogsbruk och fiske är direkt beroende av ekosystemen och deras produktion. Även den genetiska variationen kan vara värdefull, liksom den mängd av substanser som framställs i organismerna utgående från genernas tillverkningsinstruktioner. Generna är den yttersta "råvaran" för den bioteknik som nu tillämpas inom läkemedelsindustri, jordbruk och flera andra samhällssektorer. Idag använder vi endast en bråkdel av den genetiska variationen, och vi vet inte vad vi kan få användning för i morgon. Att slå vakt om den biologiska mångfalden handlar kort sagt om att bevara en jättelik resursbas för framtida generationers utveckling, användning och välbefinnande.

Ekologiska tjänster
Det finns åtskilliga tjänster som ekosystemen "skänker" människan och samhället utan att vi kanske reflekterar över det: Mikroorganismernas frigörelse av näringsämnen och nedbrytning av föroreningar i mark och vatten är ett exempel; den för trädgårdsnäringen oundgängliga insektspollineringen är ett annat. De ekologiska tjänsterna kännetecknas ofta av att de i olika ekonomiska kalkyler förutsätts vara gratis, de bara "finns där". Likväl är de mer eller mindre beroende av att vi bevarar mångfalden.

Estetiska värden
Livets variationsrikedom ger oss människor ovärderliga skönhetsupplevelser. Naturen som inspirationskälla för konst, litteratur och annat mänskligt skapande genom årtusendena går knappast att överskatta. Havsörnen är värd att bevara kanske just för möjligheten att få uppleva den i vår vackra skärgårdsmiljö? En rik livsmiljö, med möjlighet att uppleva olika naturtyper och arter, kanske i första hand ska ses som en del av vår välfärd?

Text: Håkan Wåhlstedt

Tyck till om planerna för Björnön och skriv vad du tycker på vårt diskussionsforum.


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland