Miljöinspektörerna jobbar för de ofödda
Monika Jenssen och Magnus Gunnarsson är miljöinspektörer. Den ena i Fagersta, den andra i Västerås. Deras kommuner och uppdrag kan se olika ut. Men båda arbetar för att miljön ska vara bra för oss som lever nu. Och för dem som ännu inte är födda.

Ena dagen är Magnus Gunnarsson ute och undersöker om hästar och katter far illa. Nästa dag gör han fuktmätningar i en lägenhet eller mäter buller på en industri. Och mest varje dag tar han emot klagomål från allmänheten.
   Magnus Gunnarsson arbetar som miljö- och hälsoskyddsinspektör i Fagersta kommun sedan tio år. På avdelningen arbetar sju personer. Tre av dessa är handläggare inom miljö- och hälsoskydd.
   – Det här är ett omväxlande och kul jobb, säger Magnus Gunnarsson. Jag är ofta ute på olika ställen och träffar mycket folk. När jag kommer till jobbet på morgonen vet jag för det mesta inte vilka uppgifter som väntar.
   Att han trivs går inte att ta miste på. Men att det blev just miljö och hälsa var mest en slump.
   – Jag läste naturvetenskapligt program med miljöinriktning på gymnasiet, sedan sökte jag olika utbildningar.

Liten kommun
Magnus Gunnarsson fastnade för utbildningen till miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Umeå. Natur och miljö har han alltid varit intresserad av. Efter att ha arbetat ett år på västkusten kom han till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Fagersta.
   – Vi tog över min sambos föräldragård i Avesta, säger han. Att det tar en halvtimme att pendla till jobbet är bara bra. Det skulle inte kännas bra att ha bekantskapskretsen i kommunen och kanske åka hem på inspektion hos en kompis.
   Att kommunen och förvaltningen är liten gör att miljö- och hälsoskyddsinspektörerna får arbeta med många olika arbetsuppgifter.
   – Vi kan inte vara experter eller ha spetskunskaper på allt, påpekar Magnus Gunnarsson. Men vi har ett bra kontaktnät och kan ta reda på det vi behöver.
   Han uppskattar den lilla kommunens fördelar med korta beslutsvägar och närheten till företag och det övriga samhället.
   – Vi har ett bra stöd av politikerna i nämnden. Det känns tryggt när jag är ute och gör mitt jobb.

Prover och vanvårdade djur
På en provyta i skogen görs luftvårdsundersökningar för att så småningom kunna se hur luftens kvalitet påverkas av utsläpp. Annars handlar arbetet för en miljö- och hälsoskyddsinspektör i Fagersta om boendemiljö, miljöskydd på industrier, hygien på restauranger och avfallsfrågor.
   – Ibland har vi rena klagomuren här. Folk klagar på vanvårdade djur eller buller och fukt i lägenheten.
   Ett bra samarbete inom förvaltningen gör att inspektörerna kan täcka upp för varandra när det behövs. Vid besvärliga uppdrag tar man hjälp av varandra.
   Kanske är det till Monika Jenssen du ringer för att klaga när det luktar konstigt i omgivningen. Eller när du upptäckt att någon förvarar läckande kemikalier så att barn kan leka med dem.
   – Det här är nog det roligaste jobb man kan ha, säger hon och ser verkligen ut att mena det. Det är så skiftande, ingen dag är den andra lik. Och så får jag arbeta med miljö som jag är intresserad av.
   Monika Jenssen är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås stad. En avdelning med tjugo anställda som har tillsynsansvar för industrier, restauranger, affärer, djurhållning och en hel del annat.
   Miljöintresset kom under gymnasietiden. Biologi och kemi var favoritämnena. Hon har alltid gillat att vara ute i naturen. Och som scout övernattade hon ofta under bar himmel. Monika Jenssen studerade vid Miljö- och naturresurslinjen, på högskolan i Kalmar och fick sedan jobb som miljövårdare. Hon har arbetat vid länsstyrelsen, Naturvårdsverket och nu i Västerås stad.

Specialiserade
Eftersom Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås har stora områden att bevaka är inspektörerna mer specialiserade än på en mindre ort. I Monika Jenssens jobb ingår bland annat tillsyn vid industrier.
   – Oftast ringer jag och bokar tid, men jag kan även komma oanmäld, berättar hon.
   Ute på industrierna undersöker hon hur kemikalier och farligt avfall lagras. Eller hur utrustning för luftrening fungerar. Ofta följer hon upp tidigare beslut och företagets egna kontroller.
   – Jag luktar och lyssnar och tittar på den allmänna ordningen. Och kollar om det finns rutiner om det skulle hända en olycka.

Platt organisation
Monika Jenssen tycker att hon blir mycket väl bemött när hon kommer ut till företag. Många vill diskutera hur de ska jobba förebyggande med miljöfrågor.
   I jobbet ingår även att svara på remisser till olika myndigheter. Och att ta fram information till hemsidan eller om enskilda ärenden. Det kan också innebära att ta emot klagomål från allmänheten.
   – Vi har en platt organisation här på förvaltningen, säger Monika Jenssen. Just nu ingår jag i ledningsgruppen, vi skiftar var nionde månad. Det är bra, alla får en inblick i hur budget och andra viktiga frågor fungerar.
   Även om det är svårt att se resultat av jobbet direkt har Monika målet klart för sig.
   – Jag jobbar för att västeråsarnas livsmiljö ska vara bra. Inte bara de som bor här nu, utan lika mycket för dem som inte är födda än. De som kommer efter oss.

Text: Marita Gustavsson Foto: Kim Lill


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland