Ekologiskt alltmer Ekonomiskt
Det kostar mer att handla KRAV-märkt, men det är inte alltid dyrare. Det lönar sig faktiskt att jämföra och titta efter priset.

Det kostar cirka 220 kronor mer i månaden för en tvåbarnsfamilj att köpa all mjölk, potatis, morötter, lök och vanliga spannmålsprodukter ekologiskt. Det visar en undersökning som Konsumentverket låtit göra på nio orter våren 2000. Samtidigt visar undersökningen att vissa ekologiska varor inte alls är dyrare än de konventionella. Tolv butiker och 56 varor jämfördes för att se hur stort utbudet av ekologiska varor är och hur priset skiljer sig från konventionella varor.
   – Det är helt klart att det kommer fler och fler ekologiska varor i butikerna och att folk frågar mer efter det, säger Lisbeth Johansson som är chef vid konsumentbyrån i Västerås.

Lågprisbutiker och KRAV
Undersökningen visar att Konsum, Obs! och Hemköp är de butikskedjor som har störst utbud av ekologiska varor. Av 56 undersökta varor hade Konsum City 51 ekologiska varor, Hemköp Parkhuset 50 och Obs! 49 varor. L-köp på Viksäng och Råby hade bara 7 ekologiska varor.
   – Riktiga lågprisbutiker är inte intresserade av ekologiska varor, fortsätter Lisbeth Johansson. De profilerar sig på lågpriser.
   Mats Olsson, butikschef vid Willys håller inte med.
   – Vi är en KRAV-auktoriserad butik och har KRAV-märken inom i stort sett alla områden. Vår filosofi är att alla varor ska vara billiga, även de KRAV-märkta.
   Konsument Västerås gjorde ytterligare en undersökning av utbud och pris på ekologiska varor i sju butiker i höstas. ICA Kvantum som inte fanns med i vårundersökningen var med i höstas. De hade då lika stort utbud av ekologiska varor som Obs!.
   – Undersökningen i höstas visar samma sak som den stora vårundersökningen, säger Anne-Charlotte Johansson som är konsumentsekreterare i Västerås. Det är inte alltid dyrare med KRAV-märkt. Kaffe till exempel håller ofta samma pris.

Överlag dyrare
Det finns till och med varor där det ekologiska alternativet är det billigaste. Det kan gälla varor som kaffe, klyftpotatis, fullkornsskorpor och inlagd smörgåsgurka. Men överlag är de ekologiska varorna dyrare än de konventionella. På vissa varor är skillnaden mycket stor. Te, djupfryst broccoli och gul lök har över 100 procents påslag.
   Anne-Charlotte Johansson och Lisbeth Johansson försöker själva handla KRAV-märkt så långt det går.
   – Jag blir glad när jag hittar basvaror som är KRAV-märkta, säger Lisbeth Johansson. Det borde vara en självklarhet att det finns ekologiska baslivsmedel som ägg, mjölk, mjöl, frukt och grönt.
   De prisskillnader som finns mellan ekologiska och konventionella varor uppstår främst i jordbruket visar undersökningen från Konsumentverket.
   Det ekologiska jordbruket är mer arbetskrävande och ger ofta lägre skördar per hektar.
   Elisabeth Ögren, som är rådgivare för ekologiska lantbruk vid länsstyrelsen, anser att handelns påslag ofta är orimligt höga.
   – När jag vet vad en odlare får för tomater till exempel och sedan ser vad de kostar i affären blir jag upprörd, säger hon.
   Hushåll med barn, och i viss mån de med hög inkomst, köper mer ekologiskt än andra.

Text: Marita Gustavsson Foto: Przemek Jakobowski, Kim Lill


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland