Boktipset

Boken om Arboga stadskärna
av Per Granlund och Göran Oldén
Stadsarkitekten Per Granlund och författaren Göran Oldén har skrivit en bok om Arboga stadskärna. Boken behandlar såväl historia som nutid och framtidsvisioner. Arboga innerstad är som bekant unik med sina gamla vackra trähus. Vissa gator är kvar från 1200-talet!
   Boken kan med fördel läsas av alla som är intresserade av historia, kultur och arkitektur. Den är bra mycket "roligare" och mer lättläst än de associationer den strikta titeln förmedlar "Arboga Stadskärna – Bebyggelsehistoria och Byggnadsordning".
   Det är Arboga kommun som givit ut boken.

 

 

Boken som ändrade statsministerns matvanor!
av Magnus Linton
Det var Magnus Lintons bok ”Veganerna – en bok om dom som stör” som fick Göran Persson att tveka inför pressyltan. Efter läsning av boken sa statsministern i Ekots lördagsintervju: "Jag undviker nötkött och fläskkött känns alltmer besvärande."
   Magnus Lintons bok vill ge ett svar på frågan vad det är veganerna vill och varför deras idéer är så provocerande för det etablerade samhället. ”Veganerna – en bok om dom som stör” ger en bild av en ung politisk rörelse. Den granskar såväl svensk köttindustri som veganerna själva. Men även föräldrar, skolbespisningspersonal, forskare, minkuppfödare och jägare kommer till tals. Dessutom tar den upp de flesta människors dubbelmoral runt mat. Är det inte så att vad du har på tallriken ytterst är ett politiskt ställningstagande?

 

 

Ny bok om skolplanscher
Minns du de gamla skolplanscherna? Ja, det beror naturligtvis på hur gammal du är. För många generationer barn, som gått i skolan under 1900-talet, var skolplanscherna ständigt närvarande. Det var före Internets och videofilmernas tid. Ofta tog fröken eller magistern skolplanschen till hjälp när undervisningen skulle illustreras bildmässigt.
   Den första skolplanschen i Sverige tillverkades 1890 och handlar om årstiderna och livet på landet. Den sista trycktes 1962 och skildrar fridlysta växter i Göteborg. Däremellan avhandlas det mesta. Allt från fåglar, insekter och däggdjur till samer och historiens landskap. Sammanlagt framställdes 500 skolplanscher i Sverige, i Europa tio gånger så många.
   Nu finns ett urval av de svenska skolplanscherna samlade i en bok skriven av Världsnaturfondens tidigare generalsekreterare, Västeråssonen Jens Wahlstedt.
   Boken är en kärleksfull skildring av de skolplanscher som handlar om bondeåret, naturen, djuren och växterna. I boken åtföljs de av författarens personliga minnen från skoltiden, men också av hans sakkunniga kommentarer kring floran, faunan och det artrika kulturlandskap som skildrades på skolplanscherna.


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland