Vad gör vi av våra liv?

 

Tiden är inne. Det låter dramatiskt, nästan ödesmättat. Som om undergången vore nära. Visserligen kan man fundera över vilken framtid vi har, när rapporterna om miljöförstöring, krig och svältkatastrofer når oss. Men det var inte riktigt så vi tänkte när vi formulerade namnet på Gröna Drakens temanummer om tid.



I första hand ville vi fånga det faktum att det är inne med tid. Tid tycks vara omåttligt populärt, begreppet diskuteras i böcker, tidningar och i andra sammanhang. Men, som den natur- och miljötidning vi är, vill vi också lyfta fram att vi närmar oss den grönskande våren och sommaren. Tiden är inne för allt det vi längtar efter under den långa och mörka vintern. Som exempelvis att sitta i en björkbacke och njuta av både dofter och synintryck.

En röd tråd i diskussionerna om tid är den upplevelse många av oss har att tiden inte vill räcka till. Men handlar diskussionen verkligen om tid? Är det inte snarare så att det vi diskuterar är vår livsstil och vad vi använder vår tid till. Kort och gott: vad gör vi av våra liv?

Visst kan vi väl alla känna att livet är kort och att det ibland springer ifrån oss. Men ett genomsnittligt människoliv innehåller faktiskt 30 000 dygn. Och faktum är att vår tid har ökat dramatiskt genom att medellivslängden i Sverige i det närmaste har fördubblats under 150 år. Ändå tycker vi att tiden krymper!

En bred diskussion om tid i betydelsen livsstilsfrågor tror jag är nyttig. Inte bara för oss som privatpersoner, utan också för miljön och samhället i stort.

I det här numret av Gröna Draken drar vi vårt strå till stacken genom att låta några människor dela med sig av sina tankar om tid och livsstil. En av dem är Eva Svensson, som har kommit tillbaka till Sverige efter fyra år i Tanzania. Hon påminner sig det afrikanska talesättet "I Afrika har vi mycket tid, men inga klockor. I Europa har ni många klockor, men ingen tid". Det väcker tankar.

Vi tipsar också om hur du kan göra ditt eget te och om vandringsleder i länet. Och så har vi nöjet att hälsa Västmanlands nye landshövding, Mats Svegfors, välkommen som krönikör i Gröna Draken.

Till sist vill jag bara uppmärksamma dig och andra läsare på att även Gröna Draken har tagit steget ut i cyberrymden. På Förbundet Agenda 21:s hemsida finns artiklar ur både detta och tidigare nummer utlagda. Där hittar du också allmän information om Förbundet Agenda 21, alltså den organisation som står bakom Gröna Draken. Adressen är www.fa21.u.se

Kjell Gustavsson
redaktör

 



Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland