Energismart gym.
Klasskamraterna Frida Norling, Melinda Nilsson och Ritta Tabib från Ullvigymnasiet i Köping skissade på en idé om ett energismart gym. – Kanske det skulle vara möjligt att återvinna energin som förbrukas under ett träningspass. Då skulle användningen av fossila bränslen minska samtidigt som hälsan ökar, resonerade de.


Energibesparing engagerade gymnasieungdomar

Ta in verkligheten i klassrummet och låt era små och lokala idéer blir en del av ett större sammanhang. Det var budskapet till länets ungdomar från föreläsarna och inspiratörerna på Ungdomsting för hållbar utveckling.

Ett hundratal gymnasieungdomar och deras lärare samlades för en heldag i Växhuset i Västerås den 23 oktober för att diskutera och organisera tankar om minskad miljöpåverkan genom energibesparing.
  Hanna Björkman, projektledare för ungdomstinget, berättar att årets tema utgår från Vett & Watts studiematerial.
  – Dagen syftar till att på ett roligt och överskådligt sett tala om vad energi är, varifrån den kommer, hur vi faktiskt kan minska vår energianvändning och vilka alternativen till de traditionella energikällorna är. Målet är att vi ska kicka igång projekt idag och att eleverna sedan kan fortsätta driva förändringsarbete i skolorna, hemma eller på annat håll.

Efter en faktaspäckad förmiddag med inslag av föreläsningar om bland annat smarta solenergilösningar lyftes ungdomars roll i globala klimatrörelser fram. Wake-Up Call, ett företag med unga som vill inspirera andra unga till omställning mot ett hållbart samhälle, ledde passet ”Youth Climate Noterat Action”. De visade filmer och bildspel med exempel på vad som görs globalt för att förändra och förbättra vår värld.
  – Vakna, höj din röst, komplicera inte men engagera dig – och andra. Kom också ihåg att det ska vara kul att engagera sig, poängterade föreläsaren Lovisa Lundgren som tillsammans med sina kollegor efter en ekologisk lunch satte ungdomarna i arbete genom en interaktiv workshop.
  – Med ”Re-design the world” vill vi visa att våra val i vår vardag påverkar, förklarade Lovisa. Vilka utmaningar står vi inför och vad har vi som unga för möjligheter att förändra utvecklingen? Tänk utifrån er vardag. Hur kan ni spara på energin? Känner ni för att driva igenom ett byte till LEDlampor på hela skolan eller har ni idéer på hur man kan jobba för att skapa energibesparande attityder?

Efter en övning i team-building som delade in ungdomarna i grupper om producenter, entreprenörer, administratörer och ”integratörer” tog idékläckandet fart.
  Fanny Lindblad och Jean-Luc Mwepu från Thoren Business School i Västerås uppskattade dagen, särskilt att de uppmuntrades att utveckla idéerna i samhällsentreprenöriell anda.
  – Vi har precis börjat ta fram och testa idéer, säger Fanny.
  De tycker att det är kul att få tänka stort, att det tillåts vara högt i tak.
  – För att nå ut till ungdomar är det viktigt att förmedla att seriösa ämnen kan behandlas på ett lättsamt sätt. Det har man lyckats med idag. Det är mycket drivna personer här, säger Jean-Luc.

Under ett senare pass fick ungdomarna diskutera kunskapsspridning i syfte att ringa in hur man kan nå ut till och engagera fler unga i energibesparingsfrågor. Informationsdagar, föreläsare och sociala medier kom upp som förslag.
  – Uppföljningen är a och o för att nå förbättringar. Vi pratar mycket om hur vi kan arbeta vidare med idéerna på skolorna och delar ut lärarkit med kontaktuppgifter till samtliga föreläsare och utställare, sa projektledaren Hanna Björkman.
  Lars-Erik Larsson, lärare på teknikprogrammet vid Kungsängsgymnasiet i Sala, ser stora möjligheter till vidareutveckling.
  – Vi är just i färd att sätta upp ett vindkraftverk om 1 kW effekt på skolan. Förhoppningsvis kan det projektet integreras med idéer som föds här.
  Ungdomstinget avslutades med gruppredovisningar och utvärdering. Samtliga medverkade var mycket nöjda med dagen.
  – Det är härligt att känna energierna som uppstår då ungdomarna förstår hur mycket de faktiskt kan göra tillsammans. Det blir tydligt att de största förändringarna ofta sker med små medel där styrkan är gemenskap, avslutar Lovisa Lundgren från Wake-Up Call.

.

Text och Foto: Linda Karlsson