Särskilt känslig.
Barns små kroppar och tunna hud är särskilt mottagliga för miljögifter som finns i allt från flamskyddade möbler till impregnerade overaller. Att hålla koll kan vara svårt, särskilt som det fortfarande importeras leksaker från länder utanför EU som kan innehålla bland annat förbjuda ftalater.

Familjen som plastbantar sitt hem


I köket, barnrummet och hallen. I spaghettisleven, dockan och foppatofflan. Oftare än vi tror innehåller vardagsföremålen i våra hem ämnen som kan vara skadliga för oss. När Erika och Erik Siljeström fick barn tog de beslutet att plastbanta hemmet.
  Att göra kloka val är inte särskilt svårt, det finns ju många bättre alternativ, anser de.

Det dukas fram eftermiddagsfika på Trankärrsvägen i Skultuna. Kaffe, bullar och frukt. Erik Siljeström lyfter upp dottern Sally i knät och häller upp vatten i ett litet glas.
  – Vi har absolut tänkt till sen vi fick barn, berättar Erika när vi slår oss ned runt bordet. Naturskydds- D föreningen gav samma år ut en bok, ”Den flamsäkra katten – om kemisamhället, hälsan och miljön”. Med ett nyfött barn som man ville skydda från allt ont läste jag väldigt mycket om hur man kan undvika gifter. Mycket handlar om att avstå från just plast och istället återgå till naturmaterial som trä, glas, rostfritt och gjutjärn.
  Vetskapen om alternativa och kloka val som kunde skona familjen från skadliga kemikalier blev vägvisande. I köket rensade Erika och Erik ut plastredskap så som slevar, burkar, lådor och skålar. Gamla, tveksamma plastflaskor hamnade i återvinningen och de köpte nya matlådor i rostfritt och glas.
  – Det behöver inte vara svårare än så. Vi fasar ut långsamt. Ofta försöker vi tänka efter om vi ens måste ersätta eller om vi kan klara oss utan, säger Erik.

Familjens främsta fokus gällande plastbantningen har varit att prioritera saker som kommer i kontakt med mat, bad och sovplats. För Sallys del har det inneburit muggar och nappflaskor av glas, begagnade ekologiska och väl tvättade kläder utan plasttryck samt en del tygblöjor.
  Erika och Erik har också valt att investera i en barnmadrass tillverkad av ekologiska naturmaterial.
  – Just sängen känns extra viktig. Alla tillbringar vi mycket tid där och billiga madrasser i skumgummi kan innehålla giftiga kemikalier från tillverkningen och också flamskyddsmedel eftersom materialet i sig är brandfarligt. Vissa flamskyddsmedel är förbjudna i Sverige och det finns ersättare, men de har inte utretts för sin påverkan på människa och miljö, fortsätter Erika.

Ovissheten, att som konsument inte kunna känna sig helt trygg och säker i sina inköp, upplever både Erika och Erik som betungande – särskilt när det kommer till barnleksaker. Trots att farliga kemikalier och mjukgörare är förbjudna sedan 2007 finns de fortfarande i plastvaror som leksaker i affärer. Rådet från Erik och Erika är att ta det säkra före det osäkra, att handla i seriösa butiker och att använda näsan.
  – Är lukten frän eller parfymig undviker vi produkten. Det finns mycket leksaker i trä och naturgummi som både är giftfria och miljövänliga. Visst har vi kvar leksaker från vår egen barndom och nog har Sally en del saker i plast, men i den mån det är möjligt försöker vi hålla ned antalet, säger Erika.

Hon anser att lagstiftningen kring kemikalier i allmänhet och plaster i synnerhet haltar i flera avseenden, men tycker att vi som konsumenter kanske inte heller ställer tillräckligt höga krav på företag och politiker. Att Bisfenol A förbjudits i nappflaskor, men fortfarande är tillåtet i matförpackningar bekymrar henne likaså att PVC-golv är vanliga på många förskolor runt om i landet.
  – Det är bedrövligt. Egentligen ska vi inte behöva tänka på vad vanliga produkter och material innehåller, de ska vara bra ur alla aspekter. Barn är knappast nogräknade kring vad som är en leksak eller inte och utforskar omvärlden genom att suga och bita på saker.

Erika tycker att det är jobbigt att gifterna finns överallt hur mycket hon än försöker skydda sig och sin familj med obesprutad mat, naturmaterial och minskad mängd plast.
  – Jag är rädd att det inte blir någon förändring om inte vi som konsumenter bryr oss och ställer krav.

.

Text och Foto: Linda Karlsson