Gröna Draken
snart 20 år


Det har snart gått 20 år sedan det första numret av Gröna Draken gavs ut. Under dessa år har 78 utgåvor distribuerats till omkring 130 000 hushåll i Västmanlands län och Heby kommun. Bakom Gröna Draken står den ideella föreningen Förbundet Agenda 21 med ett 80-tal företag, myndigheter och föreningar som medlemmar.
  Gröna Draken är unik i sitt slag. Ingen annanstans finns det en tidning som under så lång tid nått ut så brett med information om miljö och hållbar utveckling.
  Kjell Gustavsson, som varit chefredaktör sedan 1994, berättar här om hur det gick till när tidningen startades.

Varje familj, företag eller annan grupp av människor har sin egen historia. Ett osynligt kitt som förenar, skapar sammanhållning och ger identitet. En skapelseberättelse om man så vill, med små och stora gemensamma upplevelser som berättas gång på gång. År efter år, och i många fall generation efter generation.
  En organisation hålls samman och utvecklas så länge den gemensamma historien hålls levande. Därför måste berättelserna berättas om och om igen. Det här är berättelsen om ”Gröna Draken-familjen”.

I dagarna är det ganska exakt 20 år sedan initiativet togs till det som så småningom skulle bli Gröna Draken. Under hösten 1993 träffades en grupp människor i Västmanland för att prata om möjligheten att starta en ny tidning i länet. Några var journalister, andra arbetade på skolor, i myndigheter och företag eller var föreningsaktiva.
  Den stora inspirationskällan för oss var FNkonferensen i Rio, som genomförts året innan. Världstoppmötet i Rio fick mycket stor uppslutning från både stats- och regeringschefer och från det civila samhället runt om i världen. Vid konferensen deltog 172 länder, varav 108 hade skickat sina högsta regeringsföreträdare. Dessutom fanns tiotusentals människor från ideella organisationer på plats.

Temat i Rio var miljö och utveckling, vilket innebar att de traditionella miljöfrågorna kopplades samman med fattigdomsbekämpning och krav på en rättvisare världsordning. Det var också i Rio som begreppet Agenda 21 myntades. Konferensdeltagarna ställde sig gemensamt bakom en agenda för det 21:a århundradet och lovade att i sina hemländer verka för att lokala Agenda 21-program skulle komma till stånd. Agenda 21 blev därmed en världsomspännande rörelse som tänker globalt och handlar lokalt.
  I Sverige var det kommunerna som fick axla det praktiska ansvaret. Kommunfullmäktigeförsamlingar i hela landet antog Agenda 21-program och anställde Agenda 21-samordnare, som i sann folkrörelseanda drog igång det ena projektet efter det andra; på gator och torg, i skolor, föreningar och på arbetsplatser. Verksamheten präglades av en fantastisk kreativitet med stor framtidstro.

Tanken på att starta en västmanländsk miljötidning var inte ny. Ett frö hade såtts redan tidigare, men det var först nu när jordmånen blev den rätta som det var möjligt att förverkliga visionen.
  Intresset för tidningsprojektet växte snabbt. Allt fler anslöt sig och flera tunga organisationer som landstinget, länsstyrelsen, Vafab, ABB, Mälardalens högskola och Västerås stad samt huvuddelen av de övriga kommunerna bestämde sig för att bidra på olika sätt.
  Ett viktigt datum är den 21 april 1994. Då samlades ett 50-tal personer på Västsura herrgård utanför Surahammar. Uppslutningen bakom tidningsidén var stor och i praktiken formades det första numret redan i de workshops som genomfördes under dagen.

En månad senare togs det formella beslutet att ge ut tidningens första nummer i samband med Västmanlands första miljömässa, som skulle genomföras i början av hösten. Miljömässan bedömdes vara ett bra tillfälle att lansera den nya tidningen.
  Vid samma möte bildades också formellt den organisation som skulle äga tidningen. En paraplyorganisation öppen för företag, myndigheter och organisationer som fick namnet Förbundet Agenda 21.
  Vid bildandet hade denna organisation 8 medlemmar. Idag har förbundet 80 medlemsorganisationer och det nummer av Gröna Draken du håller i handen är den 78:e utgåvan sedan starten.

Förbundet Agenda 21 har under årens lopp utvecklats från en tidningsutgivare till en katalysator för hållbar utveckling i regionen.
  I detta perspektiv blir Gröna Draken allt viktigare. När projekt och enskilda aktiviteter kommer och går står Gröna Draken för kontinuiteten genom att fungera som en långsiktig och partipolitiskt obunden nätverksbyggare, kunskapsförmedlare och pådrivare.
.

Text: Kjell Gustavsson