Bullkalas. Det bjöds på nöttårta, småkakor och chokladmuffins när PRO:s Vett & Watt-cirkel hade avslutning i Tärnsjö. På bilden ser vi Vivianne Sjögren, Olle Ekström, Sten Back, Aino Back och Zandra Camber.

Vett & Watt i Tärnsjö slutade med bullfest


Nu börjar det komma igång Vett & Watt-cirklar runt om i Västmanlands län och Heby kommun. Ett tiotal cirklar pågår eller har avslutats.

När PRO:s Vett & Vatt-cirkel i Tärnsjö hade avslutning blev det en riktig bullfest. Alla hade tagit med sig något gott till fikat. Det var mycket prat och fika, men deltagarna hann även prata energi.
  Zandra Camber som varit cirkelledare berättar att de vid avslutningsträffen gick igenom resultatet från energimätningarna och kunde bland annat konstatera att ju äldre en frys är desto mer energi drar den.
  – För säkerhets skull gick vi även igenom belysning en gång till, så nu hoppas jag att alla känner sig trygga i lampvalet nästa gång de är i butiken. Det är ju inte lätt att köpa en ny lampa idag, säger Zandra Camber.
  Hon tycker att det känns lite sorgligt att det var sista gången hon fick umgås med de glada pensionärerna. Därför bestämdes att försöka få till ytterligare en Vett & Watt-grupp i Tärnsjö.

Även i kommuner, på Länsstyrelsen, bland hyresgäster och på arbetsplatser planeras nu för Vett & Watt-cirklar med hundratals deltagare.
  Bostadsföretaget Mimer i Västerås erbjuder både personal och hyresgäster att gå Vett & Watt, Riksbyggen planerar för flera cirklar och i Surahammar förbereds ett samarbete mellan privata bostadsrättsföreningar.
  Trafikskolan i Norberg har bokat in en Vett & Watt-cirkel och i Sala driver Företagarcentrum projektet Energifallet, där det ingår att få igång Vett & Watt-cirklar bland företagare. I projektet ingår även att ta fram filmer om energieffektivisering.

Vett & Watt är ett led i Förbundet Agenda 21:s energi- och klimatarbete. Verksamheten bedrivs i nära samverkan med studieförbund och energibolag.
  Grupperna träffas tre gånger kring ett särskilt studiematerial och deltagarna lär sig mer om hur man minskar energianvändningen i hemmet, på arbetsplatsen, i föreningen eller i andra vardagliga situationer.

Text: Marita Gustavsson