Mikael Söderberg, miljöoch teknikchef vid bostadsföretaget Mimer.

Mimer satsar på både teknik och ändrat beteende

Bostadsföretaget Mimer i Västerås erbjuder alla anställda och hyresgäster att gå studiecirkeln Vett & Watt, som en del av en stor energisparkampanj.

Kampanjen inleddes med ett par kvällars energijakt i mörkret, då alla anställda var ute och letade energitjuvar.
  – Vi hittade en hel del som kunde förbättras, lampor som lyste i onödan och fönster i trapphus som stod öppna, säger Mikael Söderberg, teknik- och miljöchef vid Mimer. Satsningen ingår i en landsomfattande kampanj inom de allmännyttiga bostadsföretagen med syfte att minska energiförbrukningen. Tanken är att personal och hyresgäster ska öka sina kunskaper om energi och miljö och samtidigt göra praktiska förändringar i sin vardag.
  – Vi ska göra allt vi kan som fastighetsägare för att komma tillrätta med miljö- och klimatfrågorna. Men vi klarar det inte utan att våra hyresgäster är med och hjälper till.

Mikael Söderberg förklarar att det går att komma långt med tekniska förbättringar. Mimer byter till exempel ut fläktar, ser över belysning, justerar värmen och tilläggsisolerar. Men ska det bli någon verklig förändring behövs även beteendeförändringar där alla är med och spar energi, anser han.
  – Genom beteendeförändringar går det säkert att spara minst 20 procent ytterligare utan att egentligen göra några uppoffringar, bara agera smartare.
  Samtliga hyresgäster och anställda inom Mimer erbjuds att gå studiecirkeln Vett & Watt, som har tagits fram av Förbundet Agenda 21 och handlar om hur människor kan tänka miljösmart och minska sin energiförbrukning. Både på jobbet och hemma i bostaden. För anställda har dessutom en tankeväckande miljöutbildning genomförts med meteorologen och debattören Per Holmberg.

Med information, smarta tips och råd ska energiförbrukningen minska både för hyresgästerna och för bostadsföretaget som helhet.
  – Vi vill att det ska vara enkelt och kul att göra rätt, säger Mikael Söderberg. Och det finns mycket vi kan göra, men det gäller att vi hjälps åt och inser att det är allvar nu.

Text: Marita Gustavsson