Full matvagn. Det är lätt att handla för mycket mat, köpa storförpackningar och impulshandla när vi erbjuds ’’Tag 3 betala för 2’’. Problemet är att vi svenskar slänger alldeles för mycket mat som istället hade gått att äta.

Släng inte maten spara tusenlappar och gör miljön en tjänst

Var femte matkasse vi bär hem hamnar i soporna. Vi svenskar slänger nästan en miljon ton kött, fisk, frukt och grönt varje år. Ja, du läste rätt, en miljon ton. Det är ett enormt slöseri, en stor del av maten hade ju gått att äta.

Ett medelhushåll slänger i snitt 5,6 kg matavfall i veckan och det är hushållen som står för den absolut största delen av all mat som kastas. En orsak till att maten slängs är att vi handlar för mycket och för oplanerat, och dessutom förvaras maten ofta fel, den får ligga bortglömd i kylskåpet och bli vissen, mjuk och möglig.
  Genom att ta hand om maten kan du spara tusenlappar och samtidigt gör du miljön och klimatet en stor tjänst. Produktion och transporter av mat har nämligen en stor belastning på miljön. Enligt uppgifter från Livsmedelsverket slängs mat från hushåll, restauranger och storkök i Sverige som motsvarar ett utsläpp på nästan 2 miljoner ton växthusgaser varje år. Det är lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar* (se fotnot i slutet av artikeln).
  Men om vi ser det från den positiva sidan finns mycket du kan göra för att minska matsvinnet, förvara och hantera maten så att den håller längre.

Förvara maten rätt
Förvara mjölk och kött där det är kallast i kylskåpet, grönsaker där det är varmare. Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst-före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.

Glöm Bäst-före-datum
Bäst före dag är bara en garanti, ingen absolut regel som du måste följa. Maten håller ofta mycket längre. Våga lita på din egen syn, lukt och smak. Bäst-före-datumet lurar oss att kasta bort maten långt innan den blivit dålig. För ägg är till exempel hållbarheten tre veckor men när vi förvarar dem i kylskåp håller de mycket längre.
  Om mjölken eller gräddens datum är på väg att gå ut, frys in i iskubslådan och använd vid matlagning och bak. Överblivna ostrester? Riv och frys in. Passar perfekt till varma smörgåsar eller pizza och gratänger.

Frukt-och-grönt-akuten
Är salladen vissen och morötterna mjuka? Lägg salladen i kallt vatten så piggnar den till. Även något mjuka morötter kan bli fräscha om de får ligga en stund i kallt vatten. Frys in frukt du inte hinner äta i kuber, perfekt att ta fram till exempelvis smoothies. Grönsaker du har för mycket av kan du förvälla före infrysning.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Maj-Britt Rehnström/Coop