Tre ledsna kockar

När den tolfte rätten bars in och vi inte hade rört de senaste sex kom tre ledsna kockar ut från köket och undrade vad som var fel. Var vi sjuka eller tyckte vi inte om deras kokkonst? Nej, det var inget fel på vår hälsa. Maten var dessutom av absolut toppklass. Problemet var att vi för bara någon timme sedan hade ätit en försenad lunch. Och även om vi hade varit hungriga – vem orkar äta fjorton rätter som vår middag bestod av? Vi försökte förklara för kockarna, men jag är inte säker på att de förstod. För de såg lika besvikna ut när de gick som när de kom. Var den goda maten som vi inte kunde äta upp tog vägen vet jag inte. Hade det varit i Sverige skulle den säkert ha kastats. I Kina, där händelsen utspelade sig för många år sedan under en studie- och reportageresa, var de kanske klokare och lät någon annan få den mat vi ratade. Men det är bara en gissning.

Något liknande har jag aldrig upplevt, men visst har det hänt att jag vid något restaurangbesök ätit mer än jag borde. Eller till och med har lämnat mat. För inte så länge sedan skedde det när jag var ute och åt med en av sönerna. Vi insåg ganska snart att vi båda hade beställt för mycket mat. Men vi hade olika strategier för att lösa problemet.
 
Medan jag såg till att det blev tomt på tallriken bad sonen om en doggybag. Även om jag innerst inne tyckte att han gjorde rätt ska jag villigt erkänna att det kändes lite märkligt. Men, det var nog bara jag som reagerade så. För sonen var det helt naturligt (han fick ju mat nästa dag också) och servitören tyckte inte heller att det var minsta konstigt. Han dukade av och efter en stund kom han tillbaka med en liten låda, i vilken matresterna var prydligt upplagda.

I det här numret av Gröna Draken handlar det mycket om mat. Bland annat berättar vi om allt som kastas varje år och det enorma resursslöseri det för med sig. Men vi ger också exempel på vad som kan göras för att minska matavfallet. Här intill kan du läsa om den kampanj som Västerås stad har startat tillsammans med ett 20-tal restauranger, för att få fler att ta med sig matresterna hem från krogen.
  Vi har också besökt en skola som har ambitionen att servera mat som är så god att det inte blir några matrester. Dessutom ska skolmaten vara närproducerad, näringsriktig och ekologisk med en stor andel vegetariska inslag.


Ska du förresten köpa julskinka i år? I så fall blir det kanske en ekologisk den här gången? Innan du bestämmer dig rekommenderar jag att läsa reportaget på mittuppslaget, som handlar om grisuppfödning på en ekologisk gård i Västmanland. Det ger anledning till eftertanke

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se