Ett gissel. På nära håll är vattenhyacinterna vackra att se på, men växten breder ut sig som stora gröna mattor i Afrikas största sjö och skapar många problem.

Vattenhyacinter hotar Afrikas största sjö

Till följd av kraftig övergödning breder vattenhyacinterna ut sig som en grön matta i Victoriasjön. Den näckrosliknande växten är visserligen vacker på nära håll, men den ställer till stora problem för naturmiljön och de omkring 30 miljoner människor som bor i länderna runt Afrikas största sjö. Det finns dock de som tror att vattenhyacinter kan bli en tillgång istället för ett problem.

Stora mängder orenat avloppsvatten och näringsämnen från jordbruket väller ut i vattnet och gynnar den vattenhyacint som togs till Afrika från Sydamerika för länge sedan.
  Trots att hundratals miljoner kronor har satsats på att få bort vattenhyacinterna, eller i alla fall begränsa utbredningen, så fortsätter växten att skapa problem.
  Förutom att fiskarna får svårt att ta sig fram och lägga nät gagnas de insekter som kan fortplanta sig på växterna. Något som ökar spridningen av sjukdomar, som till exempel malaria. Växterna proppar också igen avloppsrör och färskvattenintag.
  Ett annat problem är att hyacinterna förhindrar syresättningen av vattnet, och när döda växter sjunker till botten så går det åt syre för att bryta ner dem. Det tjocka täcket innebär att solljus inte tränger ner genom vattenytan, vilket försvårar fortplantningen hos flera fiskarter.

Ingen vet med bestämdhet varifrån vattenhyacinterna som flyter på ytan kommer. De flesta forskare tror att de inplanterades från Sydamerika till Afrika för över hundra år sen. Sedan har växten sakta men säkert spridit sig rejält, men det var inte förrän på 1990-talet som utbredningen började ses som ett problem i Victoriasjön.
  Flera försök har gjorts för att få bort växten. Man har prövat att skära upp hyacinterna i små delar, men det visade sig inte fungera alls. Istället blev det ännu fler.
  Ett mer omfattande projekt som finansierades av Världsbanken, FN och EU, inleddes 1997 och var under flera år framgångsrikt. En insekt som äter vattenhyacinter planterades ut. Men eftersom näringsämnen ständigt tillförs sjön, från jordbruk, orenade avlopp och från skövlad skogsmark, tyder mycket på att hyacinterna återigen blir fler.

En av dem som oroar sig över Victoriasjöns framtid är Titus Moa, som arbetar med naturvård och även tar med turister ut i sin avlånga träbåt och tittar på flodhästar, fåglar och andra djur.
  Allt fler människor i regionen flyttar närmare sjön, odlar, bygger hus och tar upp fisk ur vattnet, berättar han. Det ökar på övergödningen och gynnar vattenhyacinterna. Själv ger han inte mycket för de forskare som hävdar att insekterna fortfarande har stor påverkan på att hålla tillbaka vattenhyacinterna.
  Titus Moa har sin egen idé om hur man skulle kunna minska på hyacinterna. Genom att skörda och med hjälp av båtar lägga växterna på land skulle de kunna användas som gödsel. Man kanske även kan göra biogas, resonerar han.
  – Vattenhyacinterna skulle då bli en tillgång istället för ett problem, säger Titus Moa.

Text och Foto: Pelle Zettersten