Hembakat bröd. Varje dag bakas bröd i skolköket på Skiljeboskolan. Det är väldigt populärt, berättar Helena Björkroth som är kock.

Nära och ekologiskt efter rätt säsong

Helena lagar skolmat på nytt sätt

På Skiljeboskolan lagas all mat från grunden. Förutom en vegetarisk rätt serveras en kött- eller fiskrätt varje dag, liksom sallader och hembakat bröd.

Vissa dagar är det enbart vegetariska rätter i skolrestaurangen. Sedan projektet startade för ett år sedan används inte längre några halvfabrikat. Det är ett helt nytt sätt att jobba förklarar Helena Björkroth som är kock i skolans kök.
  – Det känns väldigt kul att göra något nytt. Nu gör vi allt själva och får använda våra kunskaper, vi gör egna matsedlar och bakar dessutom vårt eget bröd.
  Hon berättar att 80 procent av råvarorna numera är ekologiska och att de använder mycket färska grönsaker i maten.
  – Nu blir det mer av att hacka och skära än tidigare. Förut tyckte vi faktiskt att jobbet mycket gick ut på att öppna kartonger med färdig eller halvfärdig mat.

Helena Björkroth berättar att skolan inte har mer pengar till skolmaten trots att så stor del är ekologiskt.
  – Det är en utmaning, men vi har tagit bort en rätt. Tidigare hade vi två rätter plus en vegetarisk och ett större salladsbord.
  Hon förklarar att matsedeln är genomtänkt och utgår från råvarorna och vilken säsong det är.
  – Nu köper vi kålrötter i stället för tomater och gurka på vintern, det är enormt stor skillnad i pris. Och så är de inte odlade i växthus.
  Helena Björkroth berättar att maten och salladerna passar bra ihop och det numera är mindre som kastas. Samtidigt är det påtagligt att de flesta barnen äter betydligt mer än tidigare.

Två elever från årskurs 6 är med och hjälper till i köket enligt ett rullande schema. I skolans matråd är alla klasser representerade liksom skolhälsovården och skolrestaurangen.
  – Det är väldigt kul, därifrån har vi fått önskemål om maträtter som kokt fisk med äggsås till exempel, säger Helena Björkroth.
  Hon berättar att de får laga mer och mer av den vegetariska maten och när det är vegetarisk dag ses det som något självklart. Fisk i olika former tillhör favoritmaten liksom pasta.
  – Vi ser att det går att göra förändringar. Det bästa betyget är när vi tittar på elevernas tallrikar och ser att de är helt renskrapade.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Peter Krüger