Bökar och betar

Cirka 2,8 miljoner grisar föds upp i Sverige, knappt en procent av dessa är Krav-godkända.

Vad som får kallas ekologiskt är lagstadgat genom regler som EU har bestämt. En ekologisk grisuppfödare kan välja mellan två olika modeller, uppfödning enligt EU:s regelverk eller enligt Kravs regler som ställer högre krav på djurhållningen.

För att grisproduktionen ska godkännas av Krav krävs följande:
• Grisarna har möjlighet att vara ute året om och ska alltid kunna böka i jord eller halm.
• Under sommaren ska de kunna beta och svalka sig i lerbad.
• Fodret ska vara Krav-märkt.
• Fri tillgång till hö eller annat grovfoder, suggorna ska kunna boa i halm.
• Sjuka djur ska omgående få vård.
• Krav har särskilda regler för hur slakten ska gå till.
• Att grisarna lokalbedövas vid kastrering.
• Produktionen kontrolleras varje år.

Krav-godkända julskinkor är ofta svåra att hitta i butikerna. Skinkor från Krav-grisar säljs vanligtvis som EU-ekologiska i handeln, eftersom nitrit tillsätts för att skinkan ska få en rödare färg och längre hållbarhet. Nitrit är en tillsats som Krav inte tillåter eftersom nitrosaminer kan ha cancerframkallande effekt.

Text: Marita Gustavsson