Återvunna smycken.
Julia Karlén som går på Kopparlundsgymnasiet i Västerås gör om gamla kaffeskedar till smycken. Agnes Sjöström, Ullvigymnasiet i Köping, provar ett halsband av spelare från ett hockeyspel. Malin Bjelke, från Kopparlundsgymnasiet har gjort ringar som hon är nöjd med.

Kreativt och snyggt

Pimp my Trash var en workshop vid årets ungdomsting i Västmanland. Av gamla saker som kastats tillverkade elever från länets gymnasieskolor de mest fantasifulla skapelser. De lärde sig mer om avfall, samtidigt som de hade roligt.

Tänk dig ett stort rum med högar av gamla böcker, datorer, lampor, leksaker, prydnadssaker, sladdar och mycket mer. Där finns också bord med verktyg, knivar, ståltråd, snören och papper. Och så 50 gymnasieelever som står i ring och lyssnar på Vivi Båvner, miljökonsult. Hon berättar att allt som ligger i högarna kommer från VafabMiljö, sådant som slängts vid Återbruken.
  – Det här är enkel filosofi, vi vill att saker som kastats ska gå ett varv till. Ni ska göra nytt av något gammalt.

Hon förklarar att det finns två regler. Att vara försiktig med verktygen och med sina kroppsdelar.
  – Gå lös på grejerna nu, uppmanar hon. Genast utbryter ett sorl och kreativt kaos. Eleverna tittar runt, känner på saker och bestämmer sig. Ett par killar skruvar sönder en cd-spelare. Andra undersöker en lampa eller letar garn som ska lindas runt en krans och bli en ljuskrona. I ett hörn är det några som gör snygga kassar av gamla affischer.

Malin Bjelke, Julia Karlén och Linnea Pettersson från Kopparlundsgymnasiet i Västerås står runt ett bord. De är koncentrerade på att göra ringar och armband av förgyllda kaffeskedar.
  – Det är jättekul, jag har aldrig gjort sådant här tidigare, säger Malin Bjelke.
  Linnea Pettersson har hittat små plåtfigurer från ett ishockeyspel. Nu trär hon upp dem på en ståltråd, och plötsligt har hon ett unikt halsband. På golvet sitter Linn Eriksson och petar bort tangenterna från ett avlagt tangentbord. Bredvid henne ligger en spelplan och brickor till ett gammalt Othello-spel.
  – Jag ska göra ett Alfapet-spel och limma fast bokstäverna på brickorna, förklarar hon.
  Vivi Båvner går runt i lokalen, ger råd om det behövs. Hon tycker det är bättre att göra något med sina händer och samtidigt lära sig om avfallshantering, än bara lyssna på en föreläsning.
  – På det här sättet blir det tydligt hur mycket användbart som hamnar på Återbruken. Dessutom kan deltagarna få med sig ett minne hem, säger hon.

Innan passet är slut samlas alla i en ring igen. Vivi Båvner uppmuntrar eleverna att berätta vad de skapat. I tur och ordning visas den ena mer fantasifulla skapelsen efter den andra. Smycken, spel, juldekorationer, smyckeskrin är bara några exempel.
  – Som ni ser kan man göra galna, snygga grejer. Era saker fick gå ett varv till innan de går till återvinning, säger Vivi Båvner.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Mattias Hallgren