Det låter som
ljuv musik i mina öron

Sverige har fått ny miljöminister. Vid flera tillfällen har hon uttryckt att hon vill tillbaka till Agenda 21, nu senast i det här numret av Gröna Draken. Det låter som ljuv musik för oss som arbetat med Agenda 21 i 20 år.
  Men, vad är då Agenda 21 och vad vill miljöministern tillbaka till? Uttrycket myntades vid FN-konferensen i Rio 1992 där en agenda för jordens överlevnad under det 21:a århundradet antogs. Agenda 21 handlar om det som också brukar kallas hållbar utveckling. En vision om en värld där människor på hela jordklotet kan leva gott, utan att det sker på bekostnad av kommande generationers möjligheter att också leva ett bra liv.

Förutom att det i Rio var stor uppslutning från både den rika och fattiga delen av världen var det speciella ett slags underifrånperspektiv. Stats- och regeringscheferna lovade att i sina hemländer sätta igång en process för att i lokalsamhällena utarbeta och omsätta lokala Agenda 21-program. I Sverige blev Agenda 21 en symbol för en lokal verksamhet där svensk folkrörelsetradition förenades med det arbete som sker i myndigheter och företag.

Det var i denna anda som den ideella föreningen Förbundet Agenda 21 bildades i Västmanland 1994. För att ge ut tidningen Gröna Draken och för att vara en samlingspunkt för det breda Agenda 21-arbetet. Efter nästan 20 år finns vi fortfarande kvar vid god hälsa. Ingen annanstans i Sverige finns en motsvarande organisation med en egen tidning
.

Kanske är det något av detta miljöministern tänker på när hon vill tillbaka till Agenda 21. I så fall kan Västmanland vara ett mycket bra pilotlän för ett regionalt Agenda 21-arbete i en delvis ny tid.
  För det är ingen tvekan om att vi behövs mer än någonsin. Visserligen har det hänt mycket positivt sedan Rio-konferensen. Men i klimatfrågan, vår tids stora ödesfråga, går det fortfarande åt fel håll. Halten växthusgaser i atmosfären nådde under förra året nytt rekord och ökningen går snabbare än forskarna räknat med.

Ett framgångsrikt klimatarbete kräver bred samverkan. Inte bara i ord, utan i praktisk handling. Förbundet Agenda 21 förbereder nu ett stort folkbildningsprojekt om energi- och klimatfrågor. Målet är att underlätta för människor att göra klimatsmarta val i vardagen och på så sätt bidra till en bättre värld på vår del av jorden. Och detta ska göras i sann Agenda 21-anda.

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se