Hur etiska är Västerås stads placeringar?

När pensionsförvaltaren KPA pension år 2007 gjorde en undersökning om offentliganställdas inställning till pensionssparande sa nio av tio att de vill att pensionspengarna placeras etiskt. Men vad som är ”etiskt” och hur dessa kriterier följs upp – det är svårare att reda ut.
  I Västerås stads finanspolicy hittar man följande skrivning:
  ”Av etiska skäl bör placeringar undvikas i företag som har sin huvudsakliga verksamhet, produktion eller försäljning inom krigsmateriel eller tobaksoch alkoholvaror. Likaså bör företag som ej aktivt bidrar till att minska de negativa effekter som deras verksamhet kan ha på miljön undvikas.”
  – Om vi placerar i en aktiefond så ska fondens kriterier i huvudsak vara förenliga med våra egna placeringsregler, säger Kjell Andersson, finanschef i Västerås stad. Men vad som är ”i huvudsak” är ju en tolkningsfråga. Vi väljer fonder själva, och om det till exempel är en fond med uppenbar inriktning mot tobaksbolag, då väljer vi den inte.

Det är framförallt kommunens pensionsfond, en buffert för att klara stora pensionsavgångar i Västerås stad, som förvaltas enligt dessa kriterier. I dagsläget finns ingen direkt uppföljning av kriterierna, berättar Kjell Andersson:
  – Det skulle behövas en avdelning på kanske fem personer för att kunna granska alla företag som ingår i fonderna. Att inte investera i fonder som har innehav i Saab (krigsmateriel) eller Swedish Match (tobak) det är ju enkelt, men att undersöka varje enskilt företags miljöarbete, det är svårt för en normal investerare.

Numera finns ett flertal fonder som marknadsförs med etiska eller miljömässiga förtecken. Ett av de bolag som var bland de bättre i den ideella föreningen Fair Trade Centers ”etikbarometer” är KPA, vars lista på etiska och miljömässiga kriterier är betydligt längre än Västerås stads korta skrivning. Även uppföljningsarbetet är mer avancerat. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, som äger 40 procent av KPA, var först tveksamma till etik- och miljöinriktningen på placeringarna, men mjuknade till slut.
  – Vi gjorde inte vågen direkt, men nu kan vi konstatera att KPA var framsynta och tidigt ute. Nu är det ingen som har invändningar, säger Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting för tidningen Dagens Arbete.
  Det är främst de offentliganställda som inte gör något aktivt val för sin tjänstepension som får den förvaltad av KPA.

Kommunerna beslutar själva om deras pensionsplaceringar ska ske med etiska kriterier och hur dessa ska se ut, någon gemensam standard finns inte. Blickar man ut i världen är FN:s principer för ansvarsfulla placeringar (UNPRI) det närmaste man kommer en sådan standard. Än så länge har ingen kommun eller landsting skrivit under dessa principer, däremot hittar man bland annat de svenska storbankerna, Svenska kyrkan och AP-fonderna.
  – Skulle våra politiker säga att vi ska gå in stenhårt för det här, då behöver vi någon form av vägledning, säger Kjell Andersson

Text: Ingemar Gustafsson