KRAVBONDEN



Ted blev särbo när drömmen förverkligades..

Ted Oscarsson

Ålder: 27 år

Född: På Ljusterö i Stockholms skärgård.

Familj: Flickvännen och numera särbon Sandra.

Arbetat som: Asfaltläggare och byggnadsarbetare.

Äter: Gärna vegetariskt. Rotfruktsgratäng är en favorit.

Senast lästa bok: Shantaram av Gregory David Roberts.

 

Hösten har blåst in över Hebo Gård utanför Sätra brunn. Kring nakna träd vilar tjocka lövtäcken i gult, rött och orange. Ted Oscarsson har skördat färdigt årets sista morötter och det är dags att stapla in pallarna i kyllagret. Där står redan meterhöga palltravar fulla av sensommarpotatis. Vinterförvaringen, förklarar Ted, kräver mörker, låg temperatur och hög luftfuktighet då det minimerar risken för skadlig uttorkning.
  – Här trivs den fint, säger han och sträcker fram en handfull stora, fina potatisar.

Drömmen om en egen gård, ett liv på landet och goda odlingsmöjligheter blev till verklighet tack vare en lyckosam träff efter lång tids spanande bland annonser på internet.
  – Vi började leta för ett par år sedan, jag och flickvännen. Det var mycket med det här stället som kändes rätt. Den skonsamma hanteringen, den småskaliga produktionen och en fantastiskt fin jord. Ett stort, konventionellt jordbruk har det aldrig varit tal om. Krav-märkningen var ett av våra krav. Dels för att det känns som det enda rätta, dels av praktiska skäl. Idag är konventionella jordbruk ofta stora och det krävs väldiga investeringar för att få det att fungera.
  Flyttlasset gick från ett radhus i Åkersberga utanför Stockholm där Ted, som utbildat sig till trädgårdsodlare på ett lantbruksgymnasium, odlade grönsaker på täppan. Sambo blev till särbo då flickvännen Sandra bestämde sig för att jobba kvar i Stockholm. Nu spenderar hon helger och annan ledig tid på gården.
  – Att det blev så här omfattande var kanske lite skrämmande till en början. Men jag har haft stort stöd i förra ägaren av gården, Henry Karlström. Jag har förstått att han är lite av en pionjär inom ekologisk odling och han sitter på en ovärderlig kunskapsbank. Utan hans hjälp och den trogna kundkrets som redan fanns uppbyggd kring verksamheten hade jag inte satsat så här stort, säger Ted Oscarsson.

Att driva ett ekologiskt jordbruk innebär att samspela med naturen. Varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel är tillåtet. Istället nyttjas naturens naturliga processer och kretslopp för att bevara jordens bördighet. För att ta bort ogräs, svamp och insekter används metoder som inte riskerar att till exempel övergöda vattendrag eller minska den biologiska mångfalden.
  – Det finns för- och nackdelar med allt. Och visst har även den ekologiska odlingen baksidor. Kritiken mot att den genererar större utsläpp av koldioxid är allvarlig. Men för mig är ändå valet lätt. Det är självklart för mig att de djur som bor här i närområdet ska kunna föda upp sina ungar på frön och insekter utan att få i sig en massa kemikalier. Det handlar om så mycket – människans hälsa, djurens välmående och vår gemensamma miljö.
  Det är en hel del som skiljer Kravbondens vardag från den konventionella bondens. Ekologisk odling ger vanligtvis mindre skörd per hektar och är arbetsmässigt många gånger tuffare då det maskinella arbetet ofta kräver kompletterande handarbete vid ogräsrensning, plantering och skörd.
  – Jag är inte direkt förvånad över att arbetet är slitigt. Men min respekt för ekologisk produktion har definitivt stärkts sedan jag själv gav mig in i den, konstaterar Ted Oscarsson. Det krävs mycket planering och noggrannhet för att lyckas.

På Hebo gård odlas främst potatis, grönsaker och rotfrukter. Ted visar runt, pekar ut kålrötterna, purjolöken och rödbetorna. Bland de mindre vanliga sorterna märks rotpersilja, svartrötter och jordärtskockor. Majsfältet strax intill bostadshuset är torrt och har präglats av höstens färgpalett. Under sommaren, berättar Ted, lockar fältet till sig både räv och vildsvin. Gården har inga bofasta djur.
  Då grönsaksodling kräver mycket gödsel gäller det att komma över stora mängder på annat håll och Ted tror på ett samarbete med granngården i Sätra brunn. Kogödsel ger jorden ett gott och välbehövligt kvävetillskott.
  Till våren, då de nu glesa träden åter slårut i frisk växtlighet, kan Ted Oscarsson blicka tillbaka på sitt första verksamhetsår. Den kommande vintern ägnar han åt försäljning av de grönsaker som nu packas in i lagret. Att lönsamhet och ekologisk odling kan gå hand i hand ifrågasätts många gånger, men han är optimistisk.
  – Jag hoppas och tror att det genuina intresset för vad vi sätter i oss fortsätter att öka. Ju mer ekologisk mat som säljs, desto billigare kommer den att bli. Konsumenterna är trots allt de viktigaste makthavarna och kan i hög grad påverka utvecklingen. Det räcker inte att köpa ekologisk mjölk för att lätta på samvetet. Mycket mer måste till..

Text och foto: Linda Karlsson