Liten men farlig. Malaria överförs till människor av speciella stickmyggor bland annat från släktet Anopheles. Störst är riskerna i tropiska områden i Afrika, Sydamerika och i södra Asien. Du behöver däremot inte vara orolig för myggstick som du får i Sverige.


Myggan som skördar miljontals offer

När Anna Thomson arbetade i Sierra Leone var det mer än 250 barn av 1 000 som inte nådde fem års ålder och malarian var en stor bov i detta.

Sedan 2005 har sjuksköterskan Anna Thomson arbetat utomlands flera gånger för Läkare utan gränser i Sudan, Kenya, Sierra Leone och nu senast på Haiti efter jordbävningen. Idag arbetar hon på organisationens Sverigekontor.
  I Sierra Leone har Läkare utan gränser haft verksamhet sedan 1995. De driver ett sjukhus och flera kliniker av olika storlek i hela landet. Anna Thomson var fältkoordinator för ett malariaprojekt 2008-2009.
  – Vi märkte att vi inte nådde ut i de små otillgängliga byarna på landsbygden. Därför ville vi ha malariavolontärer där. De hade ingen lön, men fick utbildning av oss.

Malariavolontärerna valdes ut av byborna. Kraven var att personen kunde engelska, att han eller hon kunde skriva och läsa samt var respekterad av byborna.
  De fick en tredagars introduktionskurs. Där lärde de sig praktiska saker som hur man sticker i ett finger för att få blod till ett snabbtest för att konstatera malaria. De fick också lära sig hur parasiten sprids och hur man känner igen symptomen.
  – Vi utbildade 140 volontärer. Varje by fick en låda med snabbtest, handskar, malariamedicin, febernedsättande medicin med mera.
  När volontärerna var utbildade hölls en liten ceremoni i deras hemby, en fest med dans och sång. Tanken var att ge motivation och en yrkesstolthet.

Malaria är en sjukdom som får ganska lite uppmärksamhet, tycker Anna Thomson. Hon tror att det beror på att vi i västvärlden inte drabbas och då är det inte lika intressant för media att rapportera. Men samtidigt är hon optimistisk.
  – Malaria kan ge blodbrist. Ett barn kan komma in och vara blekt som ett papper på grund av det, men om man sätter in behandling i tid kan man rädda liv.
  Hon berättar också att det har kommit nya effektivare läkemedel och snabbtester och att fler länder använder dessa för att behandla drabbade. Sen vill hon gärna framhålla den duktiga personalen som arbetar lokalt på många håll. I Sierra Leone har det nu införts gratis sjukvård för gravida och barn under fem år, vilket hon anser är ett stort steg framåt.
  Kan hon tänka sig att arbeta utomlands igen?
  – Just nu känns det bra att arbeta i Sverige, men framöver vill jag absolut åka ut igen.

Text: Martin Wänerholm
Foto: James Gathany