Bror Larsson är en av dem som vid Mälarenergis driftcentral övervakar elnätet, tar emot anmälningar om driftstörningar och ser till att energiförsörjningen fungerar även i kristider.


Om elen försvinner -
hur sårbara är vi?


Kraftvärmeverket i Västerås påverkar många människors liv. Härifrån får västeråsare och även andra västmanlänningar sin elektricitet, värme och kyla. Så länge allt fungerar som det ska förstås. Skulle produktionen stanna blir det kaos i samhället.
  Hur stora är då riskerna och vilka är de allvarligaste hoten? Det är få förunnat, men Gröna Draken har besökt det allra heligaste – driftcentralen vid Mälarenergi – och fått svar på våra frågor.

Bror Larsson, driftchef på Mälarenergi Elnät, visar oss runt i driftcentralen. Den är bemannad dygnet runt och kan lätt flyttas vid risk för terrorhot eller andra faror. Vi känner oss lite stolta att få vistas på denna hemliga plats. Driftteknikerna har full kontroll över vad som sker på datorskärmarna. Här kan de se hela Mälarenergis elnät, som omfattar kommunerna Västerås, Köping, Arboga, Hallstahammar och Kungsör.
  – Tack vare digitaliseringen och datorerna kan vi snabbt upptäcka var felen uppstår och vilken form av elavbrott det handlar om, säger Bror Larsson. När felet är konstaterat kan vi skicka ut personal till rätt ställe.
  Mälarenergi Elnät har ansvar för det fysiska elnätet i de aktuella kommunerna och levererar el fram till elmätaren. Driftcentralen fungerar också som felanmälan för opto, fjärrkyla, vatten och avlopp i Västerås samt fjärrvärme i Västerås, Hallstahammar och Kungsör.
  – De som ringer till felanmälan hamnar här, berättar Bror Larsson.

Vi har sett att samhället blir mer och mer sårbart på grund av extrema händelser som stormar och översvämningar. Tänk om vi får en tsunami i Mälaren – vad händer då?
  – Det får vi väl hoppas att vi slipper, säger Bror Larsson och skrattar. Det värsta som kan hända är att vi får en total kollaps av det svenska elnätet, när stamnätet slutar fungera. Det kan bero på exempelvis effektbrist i landet.
  Kollaps på elnätet. Det var det som höll på att hända när flera kärnkraftsverk var stängda för renovering i vintras. Varför stängs kärnkraftverk av på vintern när det är som kallast?
  – Det är så omfattande arbete att renovera ett kärnkraftverk att det inte hinns med under en sommar. Men felet var att elproduktionsbolagen stängde av för många kärnkraftverk på en gång. Det borde ha planerats bättre, säger Bror Larsson.
  Kraftvärmeverket i Västerås har på uppdrag av Svenska Kraftnät en panna med elgenerator i stand by, ifall det blir effektbrist i landet. Pannan eldas med eldningsolja och har katalytisk avgasrening. Den är i normala fall inte igång.
  Naturligtvis får det enorma konsekvenser om elen försvinner. Det blir totalstopp. Inom industrin slutar maskiner och datorsystem att fungera. Ingen värme och inget vatten levereras. I hemmen får vi heller ingen värme och inget vatten. Kylar och frysar slutar att fungera. På sjukhusen inträffar samma sak.
  – På sjukhusen har man i alla fall elverk i reserv så att den akuta sjukvården kan fungera, berättar Bror Larsson.

Hur kan vi förbereda oss för extrema förhållanden som påverkar energiförsörjningen?
  – Idag värdesäkrar vi vårt elnät. Det innebär att vi lägger ner luftledningarna i marken. Vi försöker i möjligaste mån att inte bygga elanläggningar i översvämningsområden. I Kungsör har vi gjort en invallning av mottagningsstationen, eftersom den ligger i riskzonen vid Mälaren.
  Enligt Bror Larsson blir det inte så extrema problem om ett elavbrott inte pågår längre än 12 timmar. Men efter det blir det besvärligare. Då blir det kallt i husen. Vi kan inte laga mat och inte kommunicera via telefon, tv eller datorer. Om avbrottet är längre än cirka 24 timmar träder samhället in i form av länsstyrelsens kommunala krisgrupper.
  – Om strömavbrotten inträffar inom små lokala områden kan vi normalt hjälpa till med reservkraft eller på annat sätt hjälpa dem som är utsatta. Det är också viktigt att lantbruken har egna reservverk.

Vi närmar oss jul. Går det att se att energiförbrukningen ökar när hela Sverige stannar upp och alla tittar på Kalle Anka? Eller när skinkan åker in i ugnen?
  – Nej, vi ser inga eltoppar, eftersom industrin och så många andra verksamheter samtidigt drar ned under julen, säger Bror Larsson. Inte heller av alla ljusslingor som tänds?
  – Nej, men det kanske vi ska minska på av miljöskäl.

Text: Lilian Haraldsson
Foto: Peter Krüger