Ett tydligt budskap
till Köpenhamn

Självklart är hon oroad över klimatförändringarna. Det säger Köpings kommunalråd Elizabeth Salomonsson i en intervju i det här numret av Gröna Draken. Och hon är sannerligen inte ensam. Två av tre människor runt om på jorden är väldigt bekymrade över den globala uppvärmningen, visar en stor medborgarundersökning som gjorts inför klimatmötet i Köpenhamn nu i december. 4 000 människor från 38 länder på sex kontinenter berättar vad de tycker att delegaterna i Köpenhamn ska besluta om.
  Mest oroade är människorna i Moçambique, Mali, Bangladesh och Malawi, där 96-97 procent uppger sig vara väldigt bekymrade. Det är föga förvånande. Den fattigaste delen av jordens befolkning kommer att drabbas allra hårdast av det som främst vi i den rika delen har ställt till med.

Medborgarkonsultationen, som den har kallats, avslutades med en övning där deltagarna i grupper formulerade en rekommendation till förhandlarna i Köpenhamn. Den som fick störst stöd formulerades ungefär så här: Var modiga, ta långtgående och bindande beslut nu om stora utsläppsminskningar.
  Klargör vilka val vi står inför och vad vi måste avstå ifrån, avsätt resurser till klimatsmart teknikutveckling och gör löpande utvärderingar.
  Det känns som en mycket bra sammanfattning av vad alla ledare borde ställa sig bakom. Politiska företrädare såväl som företagsledare i näringslivet. Inte minst krävs mod, i en tid då klimatkrisen hotar att leda till både mänskliga och ekologiska katastrofer.

Här i Västmanland arbetar Förbundet Agenda 21, den organisation som står bakom Gröna Draken, i den globala medborgarundersökningens anda. För drygt tre år sedan startade förbundet en kraftsamling kring målet Fossilfritt Västmanland 2015. Ett arbete som syftar till att Västmanland ska bli oberoende av olja, kol och andra fossila bränslen. Alltså det som i hög grad ligger bakom klimatförändringarna.
  Nu har nästan alla kommuner i länet genom politiska beslut ställt sig bakom målet. Senaste tillskottet är, som framgår på annan plats i tidningen, Köpings kommun. Där är Elizabeth Salomonsson ordförande. Det är bra att hennes personliga oro inte stannar på det privata planet, utan blir en drivkraft i den kommunala verksamheten.

Vikten av ett tydligt ledarskap i klimatarbetet framhålls också av landshövding Ingemar Skogö i en intervju i bilagan som medföljer Gröna Draken. En framgång vid klimatmötet i Köpenhamn innebär mer ”fart och fläkt” i det lokala arbetet, säger han. Och det är bara att hålla med. Om världens stats- och regeringschefer lyssnar på de 4 000 deltagarna i medborgarundersökningen, visar mod och fattar långtgående beslut är det oerhört viktiga signaler till oss alla att göra kloka val i vår egen vardag.
  När Gröna Draken kommer ut har Köpenhamnsmötet just inletts. Hur det går får vi återkomma om. Fram till dess bjuder vi på extra mycket läsning om energi- och klimatfrågor. Både i tidningen och i den bilaga som Länsstyrelsen skickar med till hushållen i Västmanlands län.


Trevlig läsning!!


  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se