Köping tar sitt ansvar för klimatet

Självklart är jag oroad över klimatförändringarna, säger Elizabeth Salomonsson, kommunalråd i Köping.
  På det privata planet försöker hon göra bra klimatval i vardagen. Och inom politiken har kommunstyrelsen där hon är ordförande, nu ställt sig bakom målet Fossilfritt Västmanland 2015.


Köpings kommun vill ta sin del av ansvaret för en bättre miljö och klimat och visa att det är viktigt att alla hjälps åt. Så förklarar Elizabeth Salomonsson, kommunalråd i Köping, varför kommunstyrelsen fattat beslut om att ställa sig bakom Förbundet Agenda 21:s mål om ett ”Fossilfritt Västmanland 2015”.
  Hon anser att beslutet är naturligt med tanke på att kommunen redan arbetar aktivt med att få ner beroendet av fossila bränslen. Fjärrvärmen byggdes ut tidigt och nu används bioolja istället för fossil eldningsolja i Köping. Och i Kolsva ställs bränslet i fjärrvärmen om till pellets.


Elizabeth Salomonsson berättar att kommunen även arbetar för att transporterna i kommunen ska bli mer klimatanpassade.
  – Alla fordon ska vara miljöklassade. Vi uppmuntrar våra medarbetare att åka tåg och samåka så mycket som möjligt. För att underlätta cykling ska det finnas tillgång till tjänstecyklar på förvaltningarna. Och så försöker vi få en biogasmack till Köping.
  I kommunens miljöledningssystem ingår även att minska elförbrukningen. Det handlar om många olika åtgärder, som exempelvis att styra gatubelysningen så att den blir så effektiv som möjligt. Eller att personalen stänger av datorer och bildskärmar när de inte används.
Att hon är bekymrad över klimatförändringarna ser hon som något självklart. – Det är klart att man blir orolig när man ser alla rapporter om glaciärer som smälter och vattennivån som ökar. Men det är också oroande att inte alla tar det på allvar, att så många negligerar klimatförändringarna. Men vad gör du själv på det privata planet? – Ja, det är många små saker som alla kan göra, svarar hon. Elizabeth Salomonsson berättar att bostaden värms upp med fjärrvärme. Och att hon noga med att källsortera, använda lågenergilampor, tvätta med full maskin och släcka lampor i rum när ingen är där. – När vi behöver köpa nya apparater tittar vi så att det är bra miljöklass. Det är många små saker som alla kan göra till vardags.– Vi har också en miljöberedning som ser över upphandlingen. Det är viktigt att tänka på miljön även när kommunen handlar upp varor och tjänster, säger Elizabeth Salomonsson.

Att hon är bekymrad över klimatförändringarna ser hon som något självklart.
  – Det är klart att man blir orolig när man ser alla rapporter om glaciärer som smälter och vattennivån som ökar. Men det är också oroande att inte alla tar det på allvar, att så många negligerar klimatförändringarna. Men vad gör du själv på det privata planet?
  – Ja, det är många små saker som alla kan göra, svarar hon. Elizabeth Salomonsson berättar att bostaden värms upp med fjärrvärme. Och att hon noga med att källsortera, använda lågenergilampor, tvätta med full maskin och släcka lampor i rum när ingen är där.
  – När vi behöver köpa nya apparater tittar vi så att det är bra miljöklass. Det är många små saker som alla kan göra till vardags.

Text: Marita Gustavsson