Kasta inte julmaten återanvänd den istället

Samtidigt som julen är en av våra stora mathelger är den också en riktig ”matslängarhelg”. Den uppskurna julskinkan kastas precis som den kokta potatisen. Julgröten spolas av tallriken liksom laxens hovmästarsås. Och vad gör man med grönkålskvistarna som legat bredvid skinkan? De är ju fortfarande oförskämt fräscha, men åker ändå ner i soppåsen.
  Men hallå! Det finns fantastiskt mycket gott att göra av den överblivna julmaten. Läs Gröna Drakens tips och recept. Fast det allra bästa är förstås om du handlar hem lite mindre mat och väljer mer gröna rätter.
  En god och klimatvänlig jul önskar Gröna Draken!


Grötglass och gratäng
Laga en gourmetmiddag på resterna från julbordet. Det var uppgiften som Grythyttans kockstudenter fick vid en tävling under hösten. Kocken Henrik Olsson på Måltidens Hus är lyrisk över resultatet.

Senapssill, matjessill, gravad lax, hovmästarsås, ägg med rom, cheddarost, vörtbröd, griljerad helgskinka, kokt potatis, risgrynsgröt, mandariner och äpplen. Studenterna fick istället för en vanlig råvarukorg, ett antal ”julmatrester” som de skulle skapa minst tre nya rätter av.
  – Det blev ett otroligt bra resultat. De tävlande gjorde förrätter, huvudrätter och desserter av ingredienser som kan finnas i ett kylskåp efter jul. Flera av de nya rätterna skulle passa på vilken stjärnkrog som helst, hävdar Henrik Olsson. Han berättar om en fantastisk laxrulle, där den gravade laxen fick nytt liv tillsammans med en len ostkräm.       Gubbröran, med bland annat smörstekt vörtbröd, sill och hovmästarsås var riktigt god. Den kalla kokta potatisen blev tillsammans med cheddarosten en himmelsk potatisgratäng.
   – Risgrynsgröten visade sig vara en bra bas för diverse efterrätter. Vi provsmakade en utsökt risgrynsgrötsglass, creme brulé, friterade risgrynsbollar med äpple och vaniljsås och sist men inte minst en härlig rispuddig.


Använd skinkan och laxen igen
Kocken Rune Kalf-Hansen är född i Danmark och bosatt i Sverige sedan 1986. Han har sitt ekologiska och hållbara kök i Solna. Rune Kalf-Hansen har gjort livemat-föreställningar runt om i Sverige sedan 2005, bland annat i Förbundet Agenda 21:s regi för ett hundratal intresserade ungdomar på Växhuset i Västerås i oktober.
  – Mitt julbord består av få men goda maträtter, till exempel stekt anka, sill, rökt lax, grönkålssallad och god choklad. Ett bra tips på återanvändning av julmaten är helt enkelt att skiva kall skinka på en smörgås, det är gott. Prova också att strimla skinkan och lägga den i en sallad eller som huvudingrediens i en omelett.
  Du kan också steka dem och använda skinkan i en pasta eller en risotto. Laxen som blir över kan användas på samma sätt, tipsar Rune Kalf-Hansen.


Glass på risgrynsgröt
Recept på en glass gjord på risgrynsgröt och andra recept från tävlingen hittar du på Förbundet Agenda 21:s hemsida arkiv.fa21.se.


Text: Lena Bergquist